I det fynske folks tjeneste

Mylenberg: Carsten Hansen får en landsdel imod sig

Fyns Amts Avis' chefredaktør og politiske kommentator, Troels Mylenberg, vurderer, at sagen om akutfunktionen i Svendborg, som regeringen nu trækker tæppet væk under, vil hænge ved regeringen i mange år fremover.

02:57

1 af 2

Det fortæller han til TV 2/FYn.
- Det kan sagtens tænkes at hænge ved, for her var der et nedskrevet løfte, som man nu løber fra. Det bliver en sag, regeringen ikke kan ryste af sig, forklarer han.

Socialdemokraternes daværende gruppeformand og nuværende minister for udkants-Danmark, Carsten Hansen, lavede i valgkampen en skriftlig garanti, hvori han erklærede, at akutfunktionen ville blive bevaret uden at nævne, at det ville afhænge af andre funktioner på Fyn, som regeringen nu fortæller, det gør, i et brev til Region Syddanmark.
- Det er en rigtig alvorlig situation. Her har vi et konkret garantibevis, hvor Carsten Hansen har skrevet under, og Helle Thorning-Schmidt har bakket det op, at det her ville komme, hvis der kom en socialdemokratisk regering efter valget. Nu får de en hel landsdel imod sig. En landsdel, der måske ville have stemt anderledes, siger Troels Mylenberg.

Han mener, at der var en oplagt grund til, at Carsten Hansen gav garantien:
- Man skal ikke være Sherlock Holmes for at regne ud, at han har givet løftet for at kapre stemmer. Og han kommer til at mærke det her nu, siger chefredaktøren.

I dag har statsminister Helle Thorning-Schmidt sagt, at regeringen hele tiden har sagt, at det var op til regionen, om der skulle være to akutfunktioner på Fyn eller ej. Men da regeringen vil tage penge fra bevillingen til det nye universitetshospital i Odense, hvis akutfunktionen bliver bevaret, hænger økonomien ikke sammen for regionen.

Troels Mylenberg mener, at statsministeren nu har skiftet mening, når hun fortæller, at der ikke følger penge med en akutfunktion.
- Det var ikke det budskab, der blev sendt i valgkampen. Hun kan ikke løbe fra ansvaret, siger han.