I det fynske folks tjeneste

Ni skarpe til Pape om placering af ny politiskole

Ministeren erkender, at der ikke er flertal for nybygget politiskole i Herning. Men han opgiver ikke kampen.

Foto: TV2

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har på et samråd torsdag forsvaret regeringens beslutning om at bygge en ny politiskole i Herning.

Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, modsætter sig beslutningen og kræver skolen etableret i eksisterende bygninger. Men Pape giver ikke op:

- Regeringen ser umiddelbart ikke andre løsninger end at stå fast på at give politiet de bedst mulige forhold. Det kan ikke diskuteres, at en ny politiskole vil give de bedste forhold. Nu må vi drøfte det med partierne.

Spørgsmål: Men I har ikke flertal. Holder regeringen alligevel fast i beslutningen?

- Vi er ikke færdige med at forhandle endnu. Nu har vi lige haft et samråd. Det betyder ikke, at jeg så bare siger, at jeg lader det ligge.

- Jeg indkalder partierne igen og gør, hvad jeg kan for at overbevise dem om, at vi skal vælge den bedste løsning.

Spørgsmål: Tror du, at politiskolen kommer til at ligge i Herning, når 90 mandater er imod?

 - Spørgsmålet er, om jeg tror, der skal bygges en helt ny politiskole. Det har jeg stadig en tro og et håb om. Det vil jeg kæmpe for, indtil det viser sig ikke at være muligt.

Spørgsmål: Så du indrømmer, at det kan ende med noget andet?

- Jeg indrømmer, at jeg jo ikke i regeringen har 90 mandater. Men jeg håber, at alle vil trække vejret og lige tænke over, hvad der er bedst for dansk politi.

Spørgsmål: Men de har jo tænkt sig om i månedsvis?

- Ja, men i politik er det jo sådan, at når man taler sammen, kan det være, at der opstår helt nye, usete løsninger.

Spørgsmål: Hvor lang tid vil du afsætte til forhandlinger - nu er der gået over et år, siden I aftalte at etablere en ny skole?

- Der er ikke gået over et år, siden vi fik rapporten. Den kom i september op til finanslovsforhandlingerne, og så har der været regeringsomdannelse. En præcis tidsplan kan jeg ikke give.

Spørgsmål: Men hvor lang tid synes du, det er rimeligt, at I diskuterer videre?

- Jeg synes, at vi skulle træffe beslutningen nu.

Spørgsmål: Det må være dig som minister, der sætter tidsrammen for, hvornår beslutningen skal træffes?

- Jo, men lige nu er det sådan, at partierne ikke er enige. Så vil jeg godt bruge nogle ekstra dage på at se, om vi kan nå hinanden. Det tror, jeg vil være bedst for alle parter.

Spørgsmål: Du sagde på samrådet, at hvis I ikke lykkes med Herning, så skal I træffe en politisk beslutning om at oprette skolen i en eksisterende bygning. Er det udtryk for, at du erkender, at det er sandsynligt, at det nok er der, det ender?

- Nej, for der skal ikke være tvivl om, at regeringen ønsker nybyggeri i Herning. Hvis det ikke kan lade sig gøre, henviser jeg til, at det vil være fuldstændig urimeligt at forlange af politiet, at de så skal vælge.

- Der må vi politikere være så stærke, at vi træffer politiske beslutninger.

Spørgsmål: Skal en minister ikke meget hurtigt indse, når han har et flertal imod sig?

- En minister skal også huske på det grundlag, regeringen står på. Og i regeringsgrundlaget står der, at politiskolen skal være ny, og at den skal placeres i Herning.