Ny bådejer havde sejlet i 14 minutter - så blev han stoppet af politiet

Fartovertrædelser blev torsdag målt i knob, da Fyns Politi torsdag patruljerede på Svendborgsund.

- Fandens også.

Sådan sagde bådejer Alexander Winther Russo, da han bare 14 minutter inde i jomfrusejladsen med sin nyerhvervede motorbåd blev stoppet af politiet torsdag eftermiddag.

Årsagen var, at han sejlede hurtigere end tilladt.

I Svendborgsund er hastighedsgrænsen fem knob, og blandt andet hastigheden var på Fyns Politis tjekliste under årets første patruljering til søs, efter sommervejret har fået trængslen i sundet til at eksplodere.

Derfor fik Alexander Winther Russo en påtale og et par røde ører. 

- Jeg troede, motoren var så lille, at vi ikke kunne komme i karambolage med loven, siger han.

Søkontrol med smil og solskin 

Ud over hastigheden tjekkede politiet speedbådbeviser og forsikringer under torsdagens kontrolsejlads, som foregik sammen med hjemmeværnet. Selvom flere blev sigtet, var stemningen generelt imødekommende, fortæller politikommissær Henrik Strauss.

 - Vi møder en masse glade mennesker, og langt de fleste vil rigtig gerne have styr på det hele, siger han. 

Det gælder også Alexander Winther Russo, der nu kender hastighedsgrænsen i Svendborgsund. 

quote Vi møder mange, der ikke er vant til at sejle og måske ikke har sat sig så meget ind i de lokale bestemmelser

Henrik Strauss, politikommissær Fyns Politi

- Vi er 100 procent rookies og så begejstrede for endelig at komme ud og opleve vandet, at vi ikke tænkte på, hvor hurtigt vi sejlede, siger han. 

Han er dog langt fra den eneste nybegynder på havet, og mange har under det seneste års coronanedlukninger kastet deres kærlighed på sejlsport og anskaffet sig en kajak, en båd eller et paddleboard.

- Vi møder mange, der ikke er vant til at sejle og måske ikke har sat sig så meget ind i de lokale bestemmelser, men når det ikke er mere grelt end det, vi har set, hjælper vi på vej, siger Henrik Strauss. 

Drone spotter fartsyndere

For at få øje på havets fartsyndere uden at fange fartsyndernes opmærksomhed brugte Fyns Politi en drone under torsdagens kontrolsejlads. 

På den måde kan fartsynderne stoppes, så bløde trafikanter som kajakroerne Henrik og Lis Betzer kan føle sig sikre på havet. 

- Vi er jo den svageste trafikant, så vi er nødt til at tage hensyn, siger Henrik Betzer. 

Parret mener dog, at sejlerne generelt er gode til at tage hensyn og sagtne farten for at undgå store bølger. 

- De er gode til at tage forholdsregler. Helt klart. Jeg synes da også, at når vi kommer i kajak, er de gode til at tage hensyn til os, siger Lis Betzer.