Ny cykelsti på vej efter årelang kamp

En ny dobbeltrettet cykelsti til 63 millioner kroner er klar til at blive bygget ved Hvidkilde Gods i Svendborg, oplyser Transportministeriet.

I årevis har lokale kæmpet for en cykelsti ved Hvidkilde Gods i Svendborg, og nu er der godt nyt til cyklisterne på strækningen.

Ifølge Transportministeriet er parterne bag Infrastrukturplan 2035 blevet enige om, at der skal etableres en ny dobbeltrettet cykelsti på den 2,4 kilometer lange strækning i sydsiden af Faaborgvej.

Projektet er beregnet til 63 millioner kroner, og det vil tage to-tre år at gennemføre.

- Det største af alle cykelprojekterne tilfalder Fyn, og det er, fordi der har været kæmpe lokal opbakning til det, siger folketingsmedlem Mai Mercado (K).

- Svendborgenserne og Sydfyn har presset på igen og igen, og det har givet pote, siger hun og fremhæver en lokal aktionsgruppe, der i årtier har kæmpet for en cykelsti på strækningen.

Hvorfor har det taget så lang tid?

- Godt spørgsmål. Måske fordi det er en meget stor investering. Det er 63 millioner kroner, og det er svært at finde så store beløb på finansloven, siger Mai Mercado. 

Skærmbillede 2021-10-14 kl. 11.11.30

500 meter lang stibro

Langs en vejdæmning ved Hvidkilde Sø anlægges cykelstien ifølge TV 2 Fyns oplysninger på en 500 meter lang stibro i søen, og ved haven til Hvidkilde Gods anlægges stien på en såkaldt spunsvæg for ikke at ødelægge den historiske have.

quote Svendborgenserne og Sydfyn har presset på igen og igen, og det har givet pote

Mai Mercado

Den nye cykelsti lukker et hul i et eksisterende stinet mellem Ollerup og Svendborg.

Strækningen har trods et kurvet forløb i kuperet terræn ingen faciliteter for cykeltrafikken, som det er nu. Cyklisterne må derfor færdes på kørebanen, hvor bilisterne må køre mellem 40 og 80 kilometer i timen.

Cyklist: Jeg håber, jeg ikke bliver ramt af en bil

Ad flere omgange har sydfynske borgere i flere årtier kæmpet for en cykelsti mellem Ollerup og Svendborg, blandt andet ved borgermøder og stormøder. Ifølge de lokale er det farligt at færdes på to hjul på strækningen.

Gustav Hjarnø Pedersen glæder sig over, at der kommer en cykelsti på strækningen, hvor han cykler flere gange om ugen for at komme i skole.
Gustav Hjarnø Pedersen glæder sig over, at der kommer en cykelsti på strækningen, hvor han cykler flere gange om ugen for at komme i skole.
Foto: Sara Fuglsig

- Det er nice. Jeg håber, den når at komme her, mens jeg bor hernede. Hvis ikke, bliver andre rigtig glade for den, siger lærerstuderende Gustav Hjarnø Pedersen, der cykler på strækningen flere gange om ugen.

Han synes, vejen er alt for farlig uden en cykelsti.

- Jeg cykler bare fornuftigt og håber, at jeg ikke bliver ramt af en bil. Det er ikke sket endnu, men de kører fandeme stærkt, og de kommer tæt på, fortæller han. 

quote Jeg cykler bare fornuftigt og håber, at jeg ikke bliver ramt af en bil. Det er ikke sket endnu, men de kører fandeme stærkt, og de kommer tæt på

Gustav Hjarnø Pedersen

Der er i alt 200 millioner kroner fra Infrastrukturplan 2035, der bliver omsat til bedre cykelinfrastruktur ni steder i hele landet. Cykelstien ved Hvidkilde Gods er det dyreste projekt med 63 millioner kroner. Der er også to millioner kroner på vej til en stikrydsning i Vester Skerninge.

Vejdirektoratet har udvalgt projekterne ud fra en række parametre, blandt andet trafiksikkerhed, sammenhæng med det øvrige cykelstinet og uheldsdata. Arbejdet med cykelprojekterne kan påbegyndes i 2022, oplyser Transportministeriet. 

Opdatering
Nyhedsartiklen er opdateret med en kommentar fra Mai Mercado samt en cyklist på strækningen.