Ny fynsk viden om anden verdenskrig bliver til spil

En ung historiker fra Forsorgsmuseet i Svendborg faldt en dag over noget, som ingen før havde lagt mærke til. Hans arbejde med opdagelsen førte til helt ny viden om Danmark under 2. verdenskrig. Nu har Jeppe Wichmann omsat sin forskning til et digitalt spil, der skal lære unge mennesker historien.

Jeppe Wichmann
Jeppe Wichmann

Mange troede måske, at der ikke var mere historie at skrive om anden verdenskrig, men det har vist sig ikke at være sandt.

- Pludseligt sad jeg med en lille regning, som anstalten her havde sendt til kommunen, hvor der stod, at en af beboerne havde fået 5 kroner til en togbillet til Odense, fordi han havde fået arbejde i Tyskland. Så tænkte jeg, det her er nyt, der må være noget her, fortæller historiker Jeppe Wichmann.

Og det var der. Jeppe Wichmann fik opsporet en lang række danske skæbner, som under 2 verdenskrig levede i yderste fattigdom på anstalter og stod i dilemmaet: Forblive fattig eller arbejde for Nazi-Tyskland.

- Det er helt ny viden, at man har presset de svageste i samfundet ud i den her situation, fortæller Jeppe Wichmann.

Historien om de danske fattiges skæbne er nu blevet til et såkaldt digitalt dillemma-spil til skoleelever. I spillet skal man vælge en person fra fattiggården og træffe beslutninger i forskellige dilemmaer.

Spillet og forskningen er så ny, at eleverne får førsteret til den helt nye forskning.

Se mere om forskningen og spillet i vores udsendelse 19.30

Oversigt

    Oversigt