Ny rapport afslører overgreb på børnehjem

En ny rapport bekræfter nu misbrug og vold på 19 forskellige børnehjem. Tidligere anbragte er lettede.

En lang række børnehjem har udsat anbragte børn for blandt andet overgreb og vold i perioden fra 1945 til 1976.

Det bekræfter en rapport, der har undersøgt forholdene på 19 forskellige børnehjem.

Medlemmer fra foreningen "Godhavnsdrengene", som har samlet tidligere anbragte på børnehjem over hele landet, har kæmpet i årevis for at få undersøgelse stablet på benene, og nu kan de ånde lettet op.

- Vi er meget lettede, fordi rapporten bekræfter alt. Endelig er sandheden fremme, siger Arne Roel Jørgensen, som sammen med andre medlemmer fra foreningen modtog rapportens resultater mandag middag.

- I lang tid har folk ikke kunnet forstå, at så voldsomme hændelser kunne finde sted. Nu ved de, at vi ikke er tossede eller lyver, tilføjer han.

Undersøgelsen dokumenterer en lang række tilfælde med vold, vanrøgt og ydmygelser. Desuden er der gennem beretninger belyst eksempler med seksuelt misbrug, hvor blandt andre større børn har misbrugt de små.

64 årige Grethe Behnke Larsen var anbragt på pigehjemmet Hjortebjerg i 1958, hvor hun oplevede en hverdag med voldsom tæv og forhånelser. Hun er også glad for, at der efter så mange år bliver sat et punktum.

- Det er godt, at det endelig er kommet på skrift. Det har været et meget følelsesladet og hårdt gensyn med den mørke fortid, men det er sundt at få sat ord på de aspekter, som stadig spøger i ens sind, fortæller hun.

/Ritzau/