I det fynske folks tjeneste

Paradoks: Uro i verden giver nedtur for fynske nødhjælpsbiler

Uforudsigelig flygtningesituation rammer paradoksalt nok Svendborg-firma. Kjaer Group i minus med 13 millioner efter fald i omsætningen med 77 millioner kroner.

Det er biler som disse Kjaer Group leverer til alverdens brændpunkter. Men en urolig verden gør markedet sværere at forudse.

Når verden er urolig, og der er behov for nødhjælpsindsatser, burde der være nok at lave for Kjaer Group i Svendborg.

Firmaet har igennem en længere årrække specialiseret sig i organisering af nødhjælps-køretøjer og nødhjælpsmateriel, men paradoksalt nok er flygtningesituationen i øjeblikket så uoverskuelig, at det får de velstillede donorlande til at holde igen med nødhjælpskronerne.

- Ustabile valutakurser og råvarepriser og en uforudsigelig flygtningekrise betyder fundamentale ændringer i de direkte investeringer og nødhjælpen. Det har fuldstændigt ændret de kortsigtede udsigter for vores forretning, hedder det i ledelsesberetningen for 2015.

Kjaer Group omsatte sidste år for 455 millioner kroner – et fald på 77 millioner kroner – og indtjeningen faldt fra et overskud på 12 til et underskud på 13 millioner kroner før skat.

Egenkapitalen kom for første gang i fem år under 100 millioner kroner.

Kernekunder udskød deres projekter, aktiviteten faldt og det samme gjorde prisniveauet.

Kjaer Group forsøgte at reducere omkostningerne i samme tempo, men valutauro kostede firmaet 18 millioner kroner og dertil skulle man lægge en ekstra skatteudgift på 4 millioner kroner.

 

Markedsforholdene for 2016 forventes at blive lige så usikre som i 2016 forudser selskabet, men man har dog tillid til, at man kan komme styrket ud af krisen – ikke mindst fordi man i de seneste år har investeret i at blive mere konkurrencedygtig og opbygge et stærkt internationalt brand.

Ambitionen er at levere et afkast af den investerede kapital efter skat på 12-15 procent, men Kjaer Grup erkender, at det kan blive svært at opfylde målet.

Kjaer Group har 378 ansatte - et fald på 25 medarbejdere i forhold til 2014.