Podere står uden job: Hoteller og restauranter er klar til at ansætte

Lynteststederne lukker, og det efterlader tusindvis af arbejdsløse podere. Men der er håb for poderne hos hotel- og restaurationsbranchen.

På Hotel Svendborg går gæster ind og ud ad svingdøren søndag aften. Restauranten holder søndagslukket, men på andre hverdagsaftener er der fyldt i både bar og restaurant.

Problemet er, at der ikke er nok folk til at gøre rent, vaske op og servicere gæsterne.

- Da det hele åbnede, havde vi mistet 15 procent af vores faglærte, og vi stod og skulle finde ufaglærte medarbejdere. Det var et problem at finde, og det er det stadig, fortæller direktør på Hotel Svendborg, Tom Pelle Jensen.

Han mener en del af forklaringen på den manglende arbejdskraft er, at så mange fik jobs som podere. Men nu er der lys forude i hotel- og restaurationsbranchen.

Podere i job

Rundt omkring på Fyn kan restauranter allerede mærke de første tegn på kommende medarbejdere. På Restaurant Vandkanten i Falsled er der tikket et par ansøgninger ind fra folk, der skriver, at de tidligere har været podere.

quote Jeg tror nu godt, vi kan konkurrere. For I vores branche får de unge løsarbejdere 150+ kroner i timen, så det er også penge

Tom Pelle Jensen, direktør, Hotel Svendborg

På Hotel Svendborg tror man netop på, at de vil få løsarbejdere, altså unge timelønnede tjenere, opvaskere, stuepiger og så videre, der tidligere har stukket en vatpind i næsen på folk. Da det var på sit højeste på Fyn, talte det 3.000 lyntest-podere. 

- Vi tror, det er én af grundene til, at det har været svært, siger Tom Pelle Jensen.

- For et hotel af den her størrelse har vi cirka 300 til 400 gæster hver fredag og lørdag, hvor der skal bruges 20 løsarbejdere. Så mange af de unge, der har været podere, vil vi gerne have fat i, når vi skal køre julefrokoster.

Konkurrencedygtig branche

Som poder har det været muligt at hive en timeløn på op til 250 kroner i timen hjem, og spørgsmålet er, om hotel- og restaurationsbranchen kan trække de nu arbejdsløse podere til, når lønnen er lavere.

- Ja, spørgsmålet er, om de har tjent for meget til at ville arbejde resten af året, smiler Tom Pelle Jensen, men tilføjer så:

- Jeg tror nu godt, vi kan konkurrere. For I vores branche får de unge løsarbejdere 150+ kroner i timen, så det er også penge. Jeg tænker mere over, at vi skal kunne konkurrere med kommunerne, hvor der også mangler sosu'er. Men jeg tror på det, fastslår Tom Pelle Jensen.

Hoteller og restauranter er nogen af dem, der har savnet medarbejdere, der i stedet har valgt at blive podere. Nu lukker lynteststederne, og det kan potentielt give opvaskere og tjenere til servicebranchen.
Fotograf: Anders Høgh


Oversigt

    Oversigt