Podere står uden job: Hoteller og restauranter er klar til at ansætte
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Lynteststederne lukker, og det efterlader tusindvis af arbejdsløse podere. Men der er håb for poderne hos hotel- og restaurationsbranchen.
På Hotel Svendborg går gæster ind og ud ad svingdøren søndag aften. Restauranten holder søndagslukket, men på andre hverdagsaftener er der fyldt i både bar og restaurant.
Problemet er, at der ikke er nok folk til at gøre rent, vaske op og servicere gæsterne.
Tusindvis af podere er nu uden job
Alle lyntestcentrene, som private udbydere driver, lukkede senest lørdag. Det efterlader tusindvis uden job.
Senest lørdag skulle lyntestcentre over hele landet være lukket. Og det efterlader tusindvis af corona-podere uden job.
Men de tre udbydere af lyntest Carelink, Falck og Copenhagen Medical lader langtfra de mange tidligere ansatte i stikken.
I stedet har udbyderne ihærdigt forsøgt at matche deres ansatte med ledige job.
Copenhagen Medical holdt i september to jobmesser, hvor virksomheder og poderne kunne møde hinanden. Det var en stor succes, fortæller presseansvarlig Trine Baadsgaard.
- Virksomhederne har været virkelig glade for det. De mangler ansatte, og vi har snart nogle, der mangler et job, siger hun.
Også Falck afholder for tiden jobmesser for deres mange podere.
6. oktober blev der afholdt messe i Aalborg, ligesom der i den følgende uge vil være jobmesser i Aarhus og Roskilde.
På Copenhagen Medicals jobmesse i september var blandt andet virksomheden Forenede Hotelservice med.
Det har givet ansatte til virksomheden, fortæller administrerende direktør Ricco Alvarez.
- Det er svært at finde folk for tiden, så det her var en oplagt mulighed til at få noget kvalificeret arbejdskraft. Og vi fik da også ansat flere i forbindelse med jobmessen, siger han.
Restauranter og hoteller har i månedsvis hungret efter arbejdskraft, som de har haft svært ved at skaffe efter genåbningen.
Horestas medlemmer har stor interesse i at deltage på jobmesser og er mere end klar til at ansætte poderne, siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i Horesta.
- Mange podere er ikke de tunge ledige. De vil gerne finde noget andet arbejde. Og de har løst en opgave, hvor de har skullet betjene danskerne, så mange af dem er allerede servicemindede og udadvendte.
- Derfor er vi meget klar til at tage imod dem til mange typer job. Flere virksomheder havde endda kontrakter med til jobmesserne, fordi de så gerne vil ansætte folk, siger han.
Det er ikke kun virksomheder, der er til stede på testudbydernes jobmesser.
Alle udbydere har lavet samarbejde med Sosu-skolerne. Her forsøger de at matche de podere, der har fået en interesse for det sundhedsfaglige, med en uddannelse som eksempelvis sosu-assistent eller -hjælper.
Der er nemlig virkelig brug for nye studerende netop her, lyder det fra Sosu-skolerne.
- Da det hele åbnede, havde vi mistet 15 procent af vores faglærte, og vi stod og skulle finde ufaglærte medarbejdere. Det var et problem at finde, og det er det stadig, fortæller direktør på Hotel Svendborg, Tom Pelle Jensen.
Han mener en del af forklaringen på den manglende arbejdskraft er, at så mange fik jobs som podere. Men nu er der lys forude i hotel- og restaurationsbranchen.
Podere i job
Rundt omkring på Fyn kan restauranter allerede mærke de første tegn på kommende medarbejdere. På Restaurant Vandkanten i Falsled er der tikket et par ansøgninger ind fra folk, der skriver, at de tidligere har været podere.
På Hotel Svendborg tror man netop på, at de vil få løsarbejdere, altså unge timelønnede tjenere, opvaskere, stuepiger og så videre, der tidligere har stukket en vatpind i næsen på folk. Da det var på sit højeste på Fyn, talte det 3.000 lyntest-podere.
- Vi tror, det er én af grundene til, at det har været svært, siger Tom Pelle Jensen.
- For et hotel af den her størrelse har vi cirka 300 til 400 gæster hver fredag og lørdag, hvor der skal bruges 20 løsarbejdere. Så mange af de unge, der har været podere, vil vi gerne have fat i, når vi skal køre julefrokoster.
Konkurrencedygtig branche
Som poder har det været muligt at hive en timeløn på op til 250 kroner i timen hjem, og spørgsmålet er, om hotel- og restaurationsbranchen kan trække de nu arbejdsløse podere til, når lønnen er lavere.
Manglen på ansatte i servicebranchen er rekordhøjt
Andelen af virksomheder i servicebranchen, der mangler hænder, er aldrig set større hos Danmarks Statistik.
Andelen af virksomheder i servicebranchen, der melder om mangel på arbejdskraft, er rekordhøjt.
I august meldte 28 procent af virksomhederne i branchen om mangel på hænder. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den højeste andel i de ti år, statistikken er lavet.
Det er især hoteller, hvor det gør sig gældende, da 80 procent mangler ansatte, mens det for restauranter er 62 procent.
I bygge- og anlægsbranchen melder 43 procent om mangel på hænder, hvilket er den højeste andel i 15 år.
En vedvarende udfordring
Hos Sydbank vurderer cheføkonom Søren Kristensen, at det går ud over den økonomiske vækst i Danmark, at virksomhederne ikke kan få besat alle sine stillinger.
- Selv om vi på den ene side kan glæde os over, at det går godt i dansk økonomi, så kan vi ærgre os over, at det kunne være gået endnu bedre.
- Noget af manglen på arbejdskraft hænger sammen med, at store dele af servicesektoren har slået dørene op på vid gab henover sommeren. Derfor har mange skullet bruge kokke og tjenere på samme tidspunkt.
- Derfor kan problemerne aftage lidt henover efteråret, men grundlæggende vurderer vi dog, at det er en udfordring, der er kommet for at blive, siger Søren Kristensen i en skriftlig kommentar.
Testcentre tiltrækker medarbejdere
Hos Danske Bank påpeger cheføkonom Las Olsen, at manglen på arbejdskraft skal ses i sammenhæng med, at rigtig mange har haft arbejde i testcentre eller vaccinationscentre.
- Det taler for, at det bliver lidt nemmere for virksomhederne i den kommende tid, men der er ingen grund til at tro, at det bliver nemt, siger han i en kommentar.
Statistikken er landet mandag, hvor regeringen præsenterer sit finanslovudspil for 2022.
Tendensen rammer også Fyn
Også på Fyn oplever man, at det er særdeles vanskeligt at finde personale til servicebranchen. Det fortæller blandt andre Anders Jensen, der er bestyrer af restauranten Under Uret i Svendborg.
- Vi kan genkende de tal, der er kommet frem fra Danmarks Statistik. Særligt i forhold til manglen på køkkenpersonale, hvor vi er rigtig hårdt ramt på bemandingen, siger han til TV 2 Fyn og fortsætter.
- Det er noget, vi generelt oplever. Jeg ved, at der er andre caféer hernede, der ligesom os, har været tyndt bemandet. Jeg ved, de også har mistet ansatte, der er blevet tilbudt job andetsteds. De har også haft svært ved at finde nyt personale efterfølgende.
Også bestyrelsesmedlem i Horesta Tom Pelle Jensen bekræfter, at tallene afspejles på Fyn.
- Vi kan genkende tallene, men det er vigtigt at understrege, at det skyldes mere end blot de mange poderjob. Vi har, foruden de mange medarbejdere, der fik job som podere, også mistet en række faglærte til andre brancher. Det er den cocktail, der rammer så hårdt.
- Ja, spørgsmålet er, om de har tjent for meget til at ville arbejde resten af året, smiler Tom Pelle Jensen, men tilføjer så:
- Jeg tror nu godt, vi kan konkurrere. For I vores branche får de unge løsarbejdere 150+ kroner i timen, så det er også penge. Jeg tænker mere over, at vi skal kunne konkurrere med kommunerne, hvor der også mangler sosu'er. Men jeg tror på det, fastslår Tom Pelle Jensen.