Reformen gør ondt på kontanthjælps-modtagere

Tusinder af kontanthjælpsmodtagere bliver hårdt ramt af den omstridte kontanthjælpsreform, der nu er trådt i kraft.

Kontanthjælpsreformen betyder lavere ydelser og større krav til modtageren. Tanken med reformen er, at alle unge skal have en uddannelse.

Kontanthjælpen bliver derfor afskaffet for alle unge under 30 år, der ikke har en uddannelse og erstattet af en ydelse, der hedder uddannelseshjælp - svarende til SU.

Par, der bor sammen uden at være gift, får samtidig pålagt gensidig forsørgelsespligt, hvis den ene er på kontanthjælp. Det betyder et stort økonomisk tab for nogle par, fordi kontanthjælpsmodtageren risikerer at miste støtten efter et år.

I Jobcenter Svendborg har jobrådgiver Mille larsen torsdag talt med flere borgere, der frygter for deres fremtid, nu hvor reformen er trådt i kraft.

- Den er rimelig kompliceret. Det er svært for folk at forstå, hvilke konsekvenser det har økonomisk og videre frem, siger hun.

På Jobcenteret i Svendborg var det første dag med den nye reform. En reform, der er så enorm, at den har medført omstrukturering og efteruddannelse for alle medarbejdere.

- Det har været en travl dag, noget af det selvfølgelig fordi der har været lukket mellem jul og nytår, men der er mange spørgsmål; hvad betyder det for mig, når jeg skal have mine penge næste gang, siger Birgit Bagge, borger- og arbejdsmarkedschef i Jobcenter Svendborg.

Mister 12.000 kroner

Nyfødte Stellas forældre er bekymrede. De er begge på kontanthjælp, og regner med at miste 12.000 kroner efter de nye regler.
Nyfødte Stellas forældre er bekymrede. De er begge på kontanthjælp, og regner med at miste 12.000 kroner efter de nye regler.

To af dem, der bliver påvirket er Maria Lauritzen og hendes kæreste. Onsdag Fødte Maria Lauritzen lille Stella, og hun kommer til verden på et tidspunkt, hvor mor og far er på kontanthjælp til den nye og noget lavere uddannelseshjælp.

De forventer at miste op mod 12.000 kroner om måneden.

- Jeg har lidt svært ved at nyde min barsel lige nu, fordi vi ved ikke hvad der kommer til at for os økonomisk, siger Maria Lauritzen.

For Maria Lauritzen betyder reformen, at hun langt hurtigere må droppe sin barsel for at tage en uddannelse.

- Det får jo betydning. Det er jo ikke godt for hende (datteren, red.) allerede at skulle i en dagpleje, når hun er et halvt år gammel. Der er jo en grund til, at man har den barsel man har, siger hun.

Travlt forår

På Jobcenter Svendborg forventer man et travlt forår på grund af den komplicerede reform.

- Det er så kompliceret, at vi har været ved at få et chok over, at der faktisk er 80-90 forskellige kombinationsmuligheder, når vi skal beregne, hvilke ydelser man skal have. Det synes vi jo er voldsomt, at man ikke bare kan regne det ud på et stykke papir. Det kunne man, da jeg var ung i det her game, siger Birgit Bagge.

Forventningen er også, at der kommer flere henvendelser fra frustrerede borgere.

- Det er selvfølgelig ikke særlig sjovt. Det er aldrig rart at se folk blive kede af det, siger Mille Larsen.

Se hovedpunkterne i reformen

Oversigt

    Oversigt