S-ministre tvinges i tale om fynsk løfte

Carsten Hansen har været tavs om sit skriftlige løfte om akutfunktionen i Svendborg. Nu trækker V ham i samråd

I valgkampen gav den nuværende minister for by, bolig og landdistrikter, socialdemokraten Carsten Hansen, et skriftligt løfte til fynboerne om, at en socialdemokratisk ledet regering vil bevare akutfunktionen i Svendborg.

Efter valget har regeringen ingen ekstra penge til at indfri løftet.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) fastslår i et brev til Region Syddanmark, at hun i modsætning til VK-regeringen vil respektere, hvis regionen selv beslutter at redde akutfunktionen på Svendborg Sygehus, men regeringen vil ikke love ekstra penge til det.

Efter udmeldingen fra Astrid Krag har der været radiotavshed fra Carsten Hansen. Men det skal være slut nu, mener Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde, som nu kalder både Carsten Hansen og Astrid Krag i samråd.

- Det her handler om, at nogen har været villige til at sige hvad som helst og love hvad som helst for at komme i regering.

- Derfor må vi spørge ind til, om der ikke er grænser for, hvad man kan love og i det her tilfælde også skrive under på og så bagefter bare være fuldstændig ligeglad, siger Sophie Løhde.

Hun understreger, at Astrid Krag har sendt et "klogt brev" til formand for Region Syddanmark, Carl Holst (V). Forstået på den måde, at Venstre også mener, at det er op til den enkelte region at beslutte, hvor akutfunktionerne skal ligge.

Men det er ikke rimeligt, at man som Carsten Hansen udsteder et skriftligt løfter og bagefter gemmer sig.

- Jeg håber, at kunne få nogle klare svar fra Carsten Hansen og Astrid Krag, for jeg kan godt forstå, at borgerne i Svendborg føler sig snydt, siger Sophie Løhde.

Hun vil blandt andet have svar på, om de to ministre mener, at Odense Universitets Hospital vil være i stand til at håndtere akutpatienter fra hele Fyn.