Se kortet: Nu skal 50.000 fynske hjem skifte fra gas til fjernvarme

Inden året er omme ved Fyns 51.589 olie- og naturgaskunder, om de kan blive koblet på fjernvarmenettet i nærmeste fremtid. I Svendborg venter flest boligejere på afklaring.

På Fyn varmer 51.589 husejere boligen op med naturgas eller olie. 

De skal nu finde alternative varmekilder, og inden slutningen af året skal alle borgere have klar besked om, hvorvidt de kan skifte til fjernvarme eller varmepumpe i stedet for gas og olie - og senest i 2028 skal op mod 50 procent af landets olie- og naturgaskunder kobles på fjernvarmenettet.

Det præsenterede regeringen tirsdag i sit udspil til, hvordan Danmark bliver fri af russisk gas.

- Det er realistisk, men vi har travlt, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på pressemødet.

Brev i 2022

161.652 fynske husstande opvarmes allerede med fjernvarme, mens 51.589 husstande varmes op med olie eller naturgas. Den absolut største andel af naturgaskunder findes i Svendborg, hvor 10.941 boliger opvarmes af gas.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver kommunernes ansvar i samarbejde med de lokale forsyningsselskaber at sende brev ud til samtlige borgere.

I en mail til TV 2 Fyn skriver direktør for Svendborg Fjernvarme, Carl Madsen, at forsyningsselskabet forventer at kunne imødekomme regeringens ønske om en afklaring af, hvilke områder der kan tilbydes fjernvarme inden årets udgang.

Han har ikke ønsket at stille op til et uddybende interview.

Tilbud om fjernvarme eller varmepumpe

Ifølge brancheorganisationen Dansk Fjernvarme vil over 250.000 husstande, som har gasfyr, kunne få tilbud om fjernvarme. De andre vil skulle installere varmepumpe.

- Ofte vil forbrugerne sige, at de gerne vil på fjernvarme, men de har ikke sikkerhed for, om den kommer eller ej. Det er det, vi siger nu. Det får I sikkerhed for inden udgangen af året, siger Dan Jørgensen.

Installering af varmepumpe koster ifølge klima-, energi- og forsyningsministeren mellem 80.000-100.000 kroner, mens det koster op mod 50.000 kroner at blive tilkoblet fjernvarmenettet. 

Det vil være muligt at søge tilskud til begge varmekilder.

Oversigt

    Oversigt