Stod bag lukning af sydfynsk læreruddannelse - nu skal Poul Erik være med til at oprette den igen

Beslutningen om at lukke Skårup Seminarium for ti år siden var helt rigtig, mener Poul Erik Madsen, bestyrelsesformand for UCL. Nu skal han være med til at oprette en ny læreruddannelse på Sydfyn.

De studerende var imod. De lokale var imod. Borgmesteren var imod. Regionsrådet var imod.

Alligevel træf Poul Erik Madsen som daværende bestyrelsesformand for University College Lillebælt i 2009 beslutningen om at lukke Skårup Seminarium og dermed Danmarks ældste læreruddannelse, som en lokal sognepræst oprettede i 1803.

Nu skal samme Poul Erik Madsen som formand for UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole være med til at oprette en ny læreruddannelse i Svendborg, efter regeringen 26. maj fremlagde en større plan om udflytning af uddannelser fra de større byer.

En opgave han beskriver som en positiv udfordring. 

- Men der er heller ingen tvivl om, at der skal gøres et rigtig godt forarbejde. Der synes jeg - og det vil jeg gerne rose Svendborg Kommune for - at vi er gået meget, meget positivt ind i det arbejde. 

Lukningen af Skårup Seminarium gik ikke stille for sig.
Lukningen af Skårup Seminarium gik ikke stille for sig.
Foto: Arkiv

Voldsomme reaktioner

Fra den første udmelding om lukning af Skårup Seminarium i december 2009 gik der mere end et år, inden uddannelsesstedet blev fortid.

Årsagen var den store modstand mod beslutningen. Den kom blandt andet fra studerende, der i protest gik på gaden med bannere og slagord, men også fra lokale og regionale politikere, der offentligt frarådede beslutningen. 

For eksempel udtalte daværende regionsrådsformand Carl Holst (V): 

- Som regionsråd kan vi principielt ikke bakke op om beslutningen, da det strider imod vores visioner for udviklingen i regionen. 

Den slags gjorde indtryk, men rokkede ikke ved bestyrelsens beslutning. Kun 3 ud af de 13 medlemmer endte med at stemme imod. 

quote Vi var utroligt bevidste om, hvor hårdt et slag, det var for lokalområdet og Skårup som by

Poul Erik Madsen, bestyrelsesformand, UCL

- De (reaktionerne, red.) var meget voldsomme. I den tid, jeg har været formand, har det været den vanskeligste beslutning, jeg overhovedet har været med til at tage, siger Poul Erik Madsen i dag.

Han fastholder, at beslutningen dengang først og fremmest handlede om uddannelsens kvalitet, selvom en væsentlig del af debatten i 2009 og 2010 handlede om økonomi. 

- Vi var utroligt bevidste om, hvor hårdt et slag, det var for lokalområdet og Skårup som by. Jeg oplevede, at det var en meget hård proces, siger Poul Erik Madsen. 

Fortryder ikke 

I mere end et år har UCL og Svendborg Kommune været i dialog om oprettelsen af en læreruddannelse, som nu skal blive til virkelighed. Dog ikke i de historiske rammer i Skårup, for bygningerne blev i 2019 solgt og skal fremover huse seniorboliger.

Opgaven bliver ifølge Poul Erik Madsen at skabe en uddannelse og et uddannelsesmiljø, som kan konkurrere med landets større byer.

quote Der er ingen tvivl om i dag, at jeg på daværende tidspunkt syntes, det var rigtigt at gøre

Poul Erik Madsen, bestyrelsesformand, UCL

Desuden mener han, at der er sket meget på ti år, som gør det lettere at have en sydfynsk læreruddannelse med 35 studerende per årgang. Med den teknologiske udvikling kan virtuel undervisning give nye muligheder. 

- Jeg er fortrøstningsfuld som bestyrelsesformand, siger han. 

Det på trods af, at han nu selv skal i gang med planlægningsarbejdet for at få dele af en læreruddannelse til Svendborg. 

- Der er ingen tvivl om i dag, at jeg på daværende tidspunkt syntes, det var rigtigt at gøre, for vi kunne ikke stå inde for kvaliteten, siger han. 

Elever protesterede mod lukningen af Skårup Seminarium, men lukket blev det. Ifølge regeringen skal det snart være muligt at læse til lærer på Sydfyn igen.
Elever protesterede mod lukningen af Skårup Seminarium, men lukket blev det. Ifølge regeringen skal det snart være muligt at læse til lærer på Sydfyn igen.
Foto: Arkiv