Stormøde om udfordringerne for det maritime Fyn

De unge gider ikke at uddanne sig indenfor jern- og metalfagene, hvilket også påvirker de maritime erhverv. Derfor var en række fynske politikere inviteret til maritimt stormøde i Svendborg.

Fyns Maritime Klynge havde mandag inviteret syv fynske folketingspolitikere til Svendborg. 

Det havde de gjort for at fortælle om det maritime Fyn og for at give dem et indblik i arbejdet i Fyns Maritime Klynge og erhvervets betydning på Fyn med fokus på uddannelse, kompetencer og rammevilkår for industrien. 

For lige så godt som det går med at tiltrække og uddanne folk til arbejdet på søs, lige så meget kniber det med at tiltrække og faguddanne unge til arbejdet i jern- og metalindustrien.

Problemet er nemlig, at der i år kun bliver udlært 31 lærlinge i klyngen. Det tal falder til 6 lærlinge i 2019, så der bliver en udtalt mangel på faglærte om ganske få år. 

I Fyns Maritime Klynge er der er lige nu 77 lærlinge ansat i medlemsvirksomhederne, men virksomheder har plads til dobbelt så mange, og derfor er der brug for fælles handling.

 
 

- Vi skal alle sammen hen og tale faget op. De kloge hænder op. Det skal du - det skal jeg. Og det skal vi gøre i fællesskab, siger Jan Johansen (S), der sammen med Erling Bonnesen (V), Trine Bramsen (S), Alex Ahrendtsen (DF), Erik Christensen (S), Dorthe Ullemose (DF), Jane Heitmann (V) og Anders Retz Johansson (K) var inviteret på besøg i Svendborg.

På landsplan er udfordringerne dog endnu større end på Fyn.

Dansk Metal har lavet en analyse, der viser, at der i 2020 vil mangle 17.000 faglærte indenfor jern- og metalindustrien, stigende til 30.000 i 2025. Og fra netop jern- og metalindustrien henter de blå erhverv mange af sine folk.

Går godt til søs 

På SIMAC i Svendborg uddanner man blandt andet dual-officerer, der kan fungere både som skibsfører og som maskinmester. 

Og dem er der ikke mangel på.

- Vi har faktisk ventelister for at komme ind på uddannelsen, siger Jesper Bernhardt, der er direktør for SIMAC.

En af eleverne på skolen er 29-årige Daniel Buhl Nielsen. Faktisk var det tilfældigheder, der i sin tid fik ham til at vælge en uddannelse som skibsfører og maskinmester på SIMAC.

- Det var en kammerat, der fortalte om jobbet. Når vi var færdige, var det en utrolig bred arbejdsgruppe, man kunne ramme - altså mange forskellige erhverv, fortæller Daniel Buhl Nielsen.

Han blev færdiguddannet for et år siden og har ikke fortrudt et sekund.

Dele af den maritime industri er presset af manglen på arbejdskraft. Derfor var en række folketingspolitikere i dag indkaldt til møde på SIMAC i Svendborg.

 

 

Oversigt

    Oversigt