I det fynske folks tjeneste

Stort område ved Lundeborg kræves fredet

Danmarks Naturfredningsforening har rejst fredningssag for 109 hektar omkring herregården Hesselagergård nordvest for Lundeborg. Det sker som modtræk mod planer om en campingplads på området

Et område ved Hesselagergård kræves fredet.

Campingplads-planer er helligbrøde

Danmarks Naturfredningsforening betegner det som helligbrøde, at nogen kan have planer om at etablere en campingplads i et område, hvor fortiden er allermest nærværende selv for utrænede øjne, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Derfor har foreningen sammen med berørte lodsejere rejst fredningssag for de 109 hektar herregårdslandskab nordvest for Lundeborg. Går fredningen igennem stopper det alle planer om campingpladser eller andre former for bymæssig udvikling på stedet.

Myndighederne har ellers givet Lundeborg status af by-mønsterby, som giver mulighed for byudvikling, for eksempel ved etablering af en campingplads.

Kulturhistorie i international standard

Området nordvest for Lundeborg er et såkaldt herregårdslandskab. En landskabstype, der er ved at forsvinde mange steder på grund af udviklingen i landbruget.

Det rummer kulturhistoriske værdier af international kaliber, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Bla. mange bopladser, offermoser, agersystemer og landsbytomter, som vidner om menneskets aktiviteter gennem tusinder af år.