Strandede søfolk på vej hjem

De fire søfolk, der har været strandet i næsten 3 uger på konkursramt skib i Svendborg havn, er nu på vej hjem. Anonym gave betaler flybillet.

De fire søfolk har været strandet skibet "Lis Weber" i Svendborg havn.
Skibet er hjemmehørende på den caribiske ø St. Vincent.

Fredag modtog inspektør Morten Bach fra Det internationale Transportarbejderforbund et telefonopkald med hjælp de fire sømænd.

- En privat person, der ønskede at være anonym, tilbød at betale for de fire østeuropæiske søfolks hjemrejse, fortæller Morten Bach mandag formiddag på vej i bil med de fire søfolk på vej mod lufthavnen i Kastrup

- Vi respekterer at donatoren til søfolkenes hjemrejse agter at være anonym, men vi agter at tage det som et lån, idet beløbet vil indgå i kravet som vi har i skibet på søfolkenes løn m.m. Et krav der p.t. løber op på omkring 235 000 kroner, fortæller Morten Bach.

Søfolkene har nu fået billet til henholdsvis Rusland og Litauen hvorfra de kommer.

- Vi har som sagt lovet at holde giveren til søfolkenes hjemrejse hemmelig, men kan dog løfte så meget af sløret og røbe at det hverken er et rederi, rederiforeninger, banker eller danske søfartsmyndigheder der står bag den velvillige gestus, der gav en fribillet ud af håbløsheden og hjem til familien, fortæller Morten Bach.

Skibet ligger nu menneskeforladt og aflåst i Svendborg havn, og nøglen er afleveret til havnekontoret.

Stor hjælpsomhed i Svendborg

Efter vi her på TV2/FYN fredag fortalte om de strandede søfolk, er fagforeningen 3F i Svendborg blevet bestormet med henvendelser fra borgere, har ønske at hjælpe.

- Der har været lige fra folk, der har tømt køleskabet og bagt brød til søfolkene til hoteller og virksomheder, der har tilbudt hjælp, fortæller Tonni Hansen formand for 3F Sydfyn.