I det fynske folks tjeneste

Strandvejr på vej: Fynsk livredder advarer mod strøm i havet

Selv om der også findes farlige hestehuller nogle steder i vandet omkring Fyn, er det en god idé generelt at undersøge, hvordan strømmen i badevandet er, siger livredder fra Christiansminde ved Svendborg. 

Der er udsigt til flere badegæster de kommende dage ved Christiansminde i Svendborg.

Det er ikke ufarligt at kaste sig i havet og tage en svømmetur, også selv om man kender stranden udmærket.

Tidligere på ugen blev tre brødre på 6, 8 og 11 år taget af strømmen og trukket til havs i Hornbæk Havn i Nordsjælland. Det skyldes formentlig et revlehul - også kaldet hestehul - der findes i området.

Læs også Efter blæst og regn: Nu skifter vejret

Sådan redder du andre ud af et revlehul

  • Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 112 eller få nogen til at gøre det.
  • Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte. Det kan være en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom halvandenliters sodavandsflaske med låg.
  • Råb til den nødstedte, at han eller hun ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.

Kilde: Trygfondens Kystlivredning 

Sådan nogle huller findes også på Fyn, men ikke i lige så høj grad. Til gengæld skal svømmere især ved Christiansminde i Svendborg være opmærksomme på, at strømmen går på tværs af kysten - i modsætning til revlehuller, hvor strømmen kan tage svømmeren til havs.

- Der er to til fire knob strøm, og det er rigtig meget, siger livredder ved Christiansminde Christian Bjerring Holm Jørgensen. 

- Det er ikke noget, man kan svømme imod - heller ikke som dygtig svømmer, forklarer han.

00:37

Livredder ved Christiansminde Christian Bjerring Holm Jørgensen advarer mod strømmen i havet.

Luk video

Sådan skal du gøre

Ved hestehuller er en god huskeregel, at man skal svømme på tværs for at komme væk fra strømmen, men det gælder eksempelvis ikke ved Christiansminde. 

- Havner man ude i den her strøm, skal man på ingen måde prøve at bekæmpe den. Man skal ikke svømme mod den. Selv rigtig dygtige svømmere kan ikke, og de bliver udmattede, og så opstår der en farlig situation, hvor de går under, siger Christian Bjerring Holm Jørgensen.

- Det, man skal gøre, er at svømme ind mod land. Her (ved Christiansminde, red.) går strømmen langs kysten -  i forhold til et revlehul, hvor den går udad. Når strømmen går langs kysten, skal man svømme indad, så kan man komme ind til land igen, forklarer Christian Bjerring Holm Jørgensen.

Den ene af de tre drenge i Hornbæk kunne redde sig selv i land, men hans to brødre skulle reddes af en livredder.

De fem baderåd

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

 

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

 

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

 

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

 

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

 

Kilde: Respekt for vand