I det fynske folks tjeneste

Svendborg-læge frikendt efter patient-død

Den kvindelige læge fra Svendborg, der var tiltalt for forsømmelse og skødesløshed, er blevet frikendt i Højesteret.

Lægen blev kendt skyldig i Landsretten, men frifundet i Højesteretten. Foto: Lars Helsinghof Bæk / Ritzau Scanpix

Højesteret har onsdag frikendt en 40-årig læge fra Svendborg. Den kvindelige læge var tiltalt for forsømmelse og skødesløshed i forbindelse med behandligen af en diabetespatient. 

Sagen begyndte 5. august 2013, da lægen mundtligt bad en sygeplejerske om at tage en blodprøve på diabetspatienten. Det blev ikke gjort, og manden gik i koma og døde efter 30 dage.

Flertallet i Højesteret fastlog efter en samlet vurdering, at lægen ikke havde handlet med så høj grad af uagtsomhed, at det kunne betegnes som en grovere forsømmelse eller skødesløshed. 

Læs også Svendborg-læge for retten: Onsdag afsiger Højesteret dom

Sagen kort

Sagen fra Svendborg handler om en yngre, kvindelig læge og en mandlig bagvagt, der begge er tiltalt for at have udvist grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i behandlingen af en patient i Fælles Akut Modtagelsen på Svendborg Sygehus den 5. august 2013.

Patienten var en mand med diabetes, og derfor bad den kvindelige læge mundtligt en sygeplejerske om at få hans blodsukker målt. Men målingen skete aldrig, fordi sygeplejersken ifølge Fyens Stiftstidende i retten sagde, at han ikke erindrede ordren.

Samtidig fik patienten stadig insulin og blev sat til at faste med henblik på undersøgelse næste dag, selv om lægen dog ikke mindes at have ordineret fasten. Heller ikke den anklagede bagvagt reagerede på, at patienten ikke havde fået målt sit blodsukker, og den 1. september, knap en måned efter indlæggelsen, døde patienten.

Den kvindelige læge blev i første omgang frikendt i byretten, men den dom blev omstødt ved landsretten, hvor hun blev idømt en bøde på 5.000 kroner samt en regning på sagens omkostninger. 
Kilde: Ugeskriftet.dk

Samtidig understregede Højesteret, at lægen ved en mundtlig besked kunne forvente, at sygeplejersken ville orientere lægen, hvis der måltes påfaldende værdier ved undersøgelsen, og at hun kunne forvente, at patienten også ville få målt sit blodsukker i forbindelse med den sædvanlige morgenmedicinering cirka fire timer senere.

Skyldig i byretten

Byretten frikendte den kvindelige læge for forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en diabetespatient, der den 5. august 2013 ankom til akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus og efterfølgende døde. Det samme gjorde kvindens mandlige kollega, der var såkaldt bagvagt den pågældende nat. 

Senere fandt Landsretten hende skyldig og idømte hende en bøde på 5.000 kroner for overtrædelse af autorisationsloven. 

Den mandlige læge blev frikendt i Landsretten, og kvinden er nu frikendt i Højesteret.