I det fynske folks tjeneste

Svendborg skal spare 69 mio. kr.: De ældre får kniven

Først på aftenen torsdag blev byrådet i Svendborg Kommune enige om besparelser på næste års budget.

00:35

Borgmester Bo Hansen (S) (th) og Lars Erik Hornemann (V) og deres kolleger i byrådet i Svendborg Kommune er enige om besparelser.

Først på aftenen torsdag blev byrådet i Svendborg Kommune enige om besparelser på næste års budget.

Omkring 69 millioner kroner er man blevet enige om at finde i budgettet.

Et af de steder der rammes hårdt er ældreområdet. Det blev vedtaget af et bredt flertal på tværs af byrådet.

- Vi havde en målsætning om, at finde besparelser for 70 milioner kroner, og vi nåede det næsten med omkring 69 millioner kroner det første år, siger borgmester Bo Hansen (S) til TV 2/Fyns udsendte reporter.

- Vi havde en overordnet overskrift: De nul- til fem-årige, dem ville vi forsøge at friholde, så vidt det var muligt. Det samme gjaldt for de mest udsatte på socialområdet. Det synes jeg vi er lykkes rimeligt med, tilføjer Bo Hansen.

Han mener, at der er blevet arbejdet klogt og blandt andet set om der kunne findes besparelser på administration, ledelse og beskæftigelsesområdet: 

- Vi har prøvet at se om vi kunne gøre noget mere effektivt, kigget på strukturer og så videre. Men det ændrer ikke ved, at også på serviceniveauet vil der i 2019 være nogle andre vilkår og nogle forringelser.

Viceborgmester Lars Erik Hornemann (V) forklarer, at ældre- og socialområdet rammes relativt hårdt:

- Det er fordi vi har et væsentligt større udgiftsniveau end mange af de kommuner vi sammenligner os med, så det har vi været nødt til at kigge på.

- Men de fleste penge findes i administrationen, på at flere kommer i beskæftigelse og der er færre der er på overførselsindkomst og så videre. Så vi finder også rigtig mange penge den vej rundt, siger Lars Erik Hornemann.

Han siger til TV 2/Fyn, at nogle ældre vil kunne mærke besparelserne, men tror ikke det vil være i så stor udstrækningen, som det kan lyde, når man snakker om knap 70 millioner kroner:

- Det er jo kun en del af de 70 millioner kroner, som er på ældreområdet. Der jo også mange andre områder der vil mærke det.

Læs også Højere sygehuspriser: Babyer og ældre koster fynske kommuner millioner

04:16 Luk video