Svindel i Svendborg: Lægefusk har foregået i årevis

Den omfattende længefusk med patientjournaler i Svendborg går længere tilbage end de fem år, som Region Syddanmark har undersøgt.

På Lenes sundhedsjournal er der registreret et lægebesøg med taleterapi i 2007 hos sin daværende læge.

Men det lægebesøg, og hvad der skulle vise sig at være mange flere, har aldrig fundet sted, selvom det står sort på hvid i journalen. 

Lene er et opdigtet navn ligesom de mange falsk registrerede lægebesøg, men historien er sand. Lene havde nemlig læge hos lægeparret Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen fra Svendborg, som er blevet taget i omfattende lægefusk for op mod 1,8 millioner kroner. 

Nu viser det sig, at bedrageriget kan spores langt længere tilbage end de fem år, som Region Syddanmark har undersøgt. Det viser sig, efter TV 2 Fyn har været i kontakt med tidligere patienter som Lene, der har har registreringer i deres sundhedsjournaler, de ikke kender til. Flere af de registreringer går tilbage til 2004.

Derfor nævner vi navne på læger

Hvordan får jeg det fjernet?

Lene opdagede ved et tilfælde, at det var hendes tidligere læge, da hun så nyhederne på TV, hvorefter hun kiggede sin sundhedsjournal igennem.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle stille op, da jeg fandt ud af det.Jeg tror, jeg googlede mig frem hele natten til hvem, jeg skulle kontakte, og hvordan jeg får det fjernet, forklarer Lene og forklarer, at hun endte med at anmelde det til politiet.

- De anbefale mig at anmelde det til Region Syddanmark, fortæller hun.

quote Det har konsekvenser for de patienter, som bliver udnyttet. Jeg føler mig faktisk lidt udnyttet og skal ikke vente på, at det (falske lægebesøg, red.) bliver fjernet

Lene, tidligere patient

Region Syddanmark har undersøgt fem år tilbage i lægernes praksis, men ifølge professor i sundhedsjura Kent Kristensen, så ville det være muligt for Region Syddanmark at undersøge endnu længere tilbage, når der er tale om vedvarende kriminalitet. 

- Det er en stor opgave, for det kræver, at man går tilbage og kan dokumentere hver enkelt lovovertrædelse, siger han og tilføjer:

- Regionen skal kunne dokumentere, at der er tale om fortsat forbrydelse. Det skal være systematisk, ensartet og kontinuert.

Kent Kristensen, der er sundhedsjurist, fortæller, at det er muligt for Region Syddanmark at kigge længere tilbage

 

Vil tjekke journalen

Tilbage hos Lene håber hun, at regionen snart melder ud, hvordan hun skal forholde sig som tidligere patient.

- Det har konsekvenser for de patienter, som bliver udnyttet. Jeg føler mig faktisk lidt udnyttet og skal ikke vente på, at det (falske lægebesøg, red.) bliver fjernet, siger hun.

For selvom hun har tillid til den praktiserende læge, hun i dag har, så har hun fået slået et lille flig af.

- Jeg må ærligt indrømme, at jeg nok får et behov for at gå ind og tjekke min patientjournal en gang i mellem, understreger Lene.