I det fynske folks tjeneste

Sydfynsk skatteordfører sladrer til minister: - Det er uretfærdigt

Det er ikke i orden, at Svendborg Kommune nægter at tilbagebetale 17 års forkert opkrævet grundskyld. Det mener Konservatives skatteordfører, der vil rejse sagen for ministeren.

00:20

Svendborg Kommune bør tilbagebetale det fulde beløb, der i gennem 17 år er blevet opkrævet forkert fra boligejere i Troense, mener skatteordfører fra Konservative, Anders Johansson.

Konservatives skatteordfører, Anders Johansson fra Marstal, føler med de boligejere i Troense, der i 17 år er blevet opkrævet forkert grundskyld.

Husene er fredet, og derfor har boligejerne siden 1. januar 2001 været fritaget for at betale skat. Alligevel har Svendborg Kommune opkrævet penge fra boligejerne og nægter nu at betale skatten for samtlige 17 år tilbage. I stedet tilbyder kommunen at tilbagebetale for de seneste tre år. 

- Hvis man i 18 år er blevet opkrævet en skat, som man faktisk ikke skulle have betalt, og man så bagefter, når fejlen bliver opdaget, bliver tilbudt at få penge tilbage for tre år, kan jeg godt forstå, at man som boligejer og skatteyder føler, at man er blevet dybt uretfærdigt behandlet. Det har jeg fuld forståelse for, siger Anders Johansson til TV 2/Fyn.

Skatteminister konfronteres med sagen

I januar i år afgjorde Skat, at ejerne af ejendommene i Troense med tilbagevirkende kraft skal fritages for at betale grundskyld eller ejendomsskat per 1. januar 2001.

Men i et brev til boligejerne skriver Svendborg Kommune efterfølgende, at forældelsesloven er trådt i kraft. Derfor vil man kun tilbagebetale tre års forkert opkrævet skat. 

Boligejerne i Troense vurderer, at hver enkelt boligejer går glip af 100.000-150.000 kroner.

Læs også Kommune beholder 15 års grundskyld: Giv mig mine penge tilbage

00:14 Luk video

Det mener skatteordføreren ikke er i orden. 

- Jeg synes, at man som kommune skal overveje, hvordan man behandler sine skatteborgere. Jeg synes, det er kritisabelt, hvis man har lavet en fejl og opkrævet en skat forkert i 18 år, at man tilbyder at tilbagebetale tre års forkert opkrævet skat. Det synes jeg faktisk er uretfærdigt. Jeg synes, man i kommunen bør genoverveje, hvordan man kan komme sine borgere i møde, siger Anders Johansson.

Derfor vil han også rejse sagen for skatteminister Karsten Lauritzen (V).

- På baggrund af sagen i Svendborg er det kommet frem, at det desværre ikke er et enkeltstående tilfælde. Derfor har jeg også tænkt mig at tage initiativ til at bede ministeren om at indskærpe reglerne over for kommunerne, så vi ikke ser lignende sager i andre kommuner. Det er selvfølgelig dybt uheldigt, at denne situation er opstået i Svendborg, men nu må missionen være at sikre, at det ikke kommer til at ske i fremtiden, siger skatteordføreren.

Foreningen Byfo Historiske Huse har kendskab til cirka 50 lignende sager i Danmark. Formanden for Troense Beboerforening har ikke overblik over præcist, hvor mange husejere der er berørt i Thurø-bydelen, men alene i Grønnegade er der tale om ti. 

02:32 Luk video