Sygeplejerske: Derfor snød jeg selvmordslægen

En psykiatrisygeplejerske har lokket selvmordslægen Svend Lings i en fælde og anmeldt ham til politiet. Hun mener, han misbruger sin lægefaglige viden.

Psykiatrisygeplejersken Katrine har lokket den pensionerede læge Svend Lings, der tidligere er dømt for at hjælpe til selvmord, i en fælde. 

Ved at foregive, at en kræftsyg bekendt havde brug for hjælp til at begå selvmord, fik hun Svend Lings til at sende hende en offentlig tilgængelig selvmordsmanual i en mail. Efterfølgende anmeldte hun ham til politiet.

- En patient gjorde mig opmærksom på, at en selvmordsmanual, som Svend Lings står bag, lå tilgængeligt i en facebookgruppe. Det blev jeg dybt chokeret og bekymret over, fortæller Katrine til TV 2 Fyn.

- Jeg mener, det er forkert

Hun ønsker at være anonym, men redaktionen er bekendt med hendes identitet.

Mailen fra Katrine

- Jeg mener både, det er forkert, misbrug af hans lægefaglige viden, og så er det selvfølgelig ulovligt. Derfor anmeldte jeg ham, siger Katrine.

Selvom der var tale om en fælde, valgte Midt- og Vestjyllands Politi onsdag at sigte den pensionerede læge fra Svendborg for at hjælpe med at begå selvmord.

Opmuntrer til kriminalitet

Hvis Svend Lings bliver tiltalt og kendt skyldig i at fremsende selvmordsmanualen, kan Katrine selv ende med at blive sigtet, fordi hun har fået selvmordslægen til at gøre noget kriminelt.

Anklagefuldmægtig ved Fyns Politi Filip Dan Skovgaard tager ikke udgangspunkt i den konkrete sag, men oplyser til TV 2 Fyn, at en person, der opmuntrer andre til at begå en kriminel handling, selv kan ende med at blive straffet.

- Straffelovens paragaf 23 siger, at den, der ved tilskyndelse, råd eller dåd har medvirket til en strafbar handling, også er omhandlet af den givne strafbestemmelse, fortæller Filip Dan Skovgaard.

Samtidig understreger han, at der endnu ikke er taget stilling til, om fremsendelsen af selvmordsmanualen er ulovlig, ligesom Katrine ikke er sigtet i sagen.

Sidste år blev Svend Lings dømt for at hjælpe ved selvmord, og i september stadfæstede Højesteretten dommen på 60 dages betinget fængsel.