I det fynske folks tjeneste

Teaterfestival skal sikre, at talent ikke går tabt

Det kan være svært at gøre karriere inden for skuespil og teater for unge. Men en teaterfestival på Sydfyn vil i dag forsøge at inspirere teatertalenterne til at skabe deres egen scene i branchen.

Foto: Morten Albek

I dag samler skolerne i Oure og DATS, Dansk Amatør Teaters Samvirke, skuespillere og kunstneriske sjæle i alderen 15 til 25 år til en teaterfestival, Pletskud, hvor de kan dyrke deres talent. 

De unge, der bydes inden for til skuespil, dans, dramatik, forfatterskab og sang, får i én dag en legeplads, hvor de har mulighed for gennem workshops at få nye redskaber til at dygtiggøre sig kreativt, så de blandt andet kan skabe deres egen karriere.

Pletskud har tidligere været i Aarhus og København, men rammer nu også Sydfyn og Oure. Det er en teaterfestival, der stiller skarpt på vækstlagsteater, og målet med festivalen er, at unge får indblik i miljøet i Danmark og selv prøver kræfter med arbejdsmetoder og processer inden for skuespil sammen med andre unge, der også brænder for faget.

De skal skabe deres egen scene

Det kan nemlig være svært og opslidende at imponere sig til en af de få pladser på landets skuespilskoler eller få en rolle i en af opsætningerne på landets mange teatre. Men for at undgå spildt talent, vil teaterfestivalen på Oure derfor være med til at sikre, at unge med drømme inden for skuespil og teater kan dyrke deres interesse på egen hånd alligevel.  

- Det er vigtigt, at gode talenter ikke går tabt. Det kan denne festival hjælpe med, fortæller Christine Juul Johansen, der underviser på Oure Skuespil.

Festivalen henvender sig også til dem, der vil være scenograf eller lydteknikkere på et teater eller i produktionen af en film. Fælles for dem alle er, at det er en branche, der er svær at blive optaget i. 

- Skuespilbranchen er fyldt med autodidakte, der har knoklet hårdt og har lært sig selv det meste. Det er mange iværksættere, og det skal vi blive ved med at være. De unge skal inspireres til at skabe deres egen scene, siger Christine Juul Johansen. 

Inspiration til den indre entreprenør

I løbet af festivalen tirsdag vil kunstnere, der tidligere har været på Pletskud-festivalen, fremføre forestillinger, de selv står bag helt fra idé til manuskript til udførsel, over for de unge mennesker, der møder op i Oure. 

- De skal inspirere de unge til at selv at skabe for eksempel et teaterstykke helt fra bunden. Når de unge med drømme om en karriere inden for skuespil ser det fremført i virkeligheden, vil de forstå, at de metoder og redskaber, de får i løbet af dagen, kan bruges i virkeligheden, siger Christine Juul Johansen. 

Når de unge tager hjem i morgen aften, håber Christine Juul Johansen også, at de er blevet en del af et stort netværk, hvor alle har lyst til at udvide deres teaterkompetencer og færdigheder i fællesskab inden for scenekunst.

Klokken 17.30 kan du se mere til festivalen Pletskud, når Fyn Live med Signe Ryge dyrker er med fra Oure.