I det fynske folks tjeneste

Tusindvis af læger støtter tiltalt Svendborg-kollega

På Facebook har flere end 2.000 læger samlet sig i en støttegruppe for en kvindelig læge fra Svendborg, der er tiltalt i en sag, hvor en patient efterfølgende døde.

(Arkiv) Foto: Sonny Munk Carlsen / Scanpix

Faktisk kender Lotte Møller Smedegaard ikke engang den tiltalte læge fra Svendborg.

Men da hun så sagen omtalt i medierne, ramte det hende med det samme, at det lige så godt kunne have været hende selv, der uforvarende var endt i samme sag. Derfor lavede hun i fredags en gruppe på Facebook, der skal støtte den yngre, kvindelige læge, der er tiltalt for grov pligtforsømmelse.

- Jeg tænkte med det samme, at det kunne have været mig. Det kunne have været os alle sammen på en travl vagt på en akutmodtagelse. Og selv om de sædvanlige argumenter med et travlt børnefamilieliv og en travl hverdag dukkede op mit hoved, besluttede jeg mig for at gøre noget, siger Lotte Møller Smedegaard til ugeskriftet.dk, der er den digitale version af Ugeskrift for læger.

Facebook-gruppen har nu flere end 2.000 medlemmer, der alle er læger eller medicinstuderende.

Sagen kort:

Sagen fra Svendborg handler om en yngre, kvindelig læge og en mandlig bagvagt, der begge er tiltalt for at have udvist grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i behandlingen af en patient i Fælles Akut Modtagelsen på Svendborg Sygehus den 5. august 2013.
Patienten var en mand med diabetes, og derfor bad den kvindelige læge mundtligt en sygeplejerske om at få hans blodsukker målt. Men målingen skete aldrig, fordi sygeplejersken ifølge Fyens Stiftstidende i retten sagde, at han ikke erindrede ordren.
Samtidig fik patienten stadig insulin og blev sat til at faste med henblik på undersøgelse næste dag, selv om lægen dog ikke mindes at have ordineret fasten. Heller ikke den anklagede bagvagt reagerede på, at patienten ikke havde fået målt sit blodsukker, og den 1. september, knap en måned efter indlæggelsen, døde patienten.
Sammenhængen mellem dødsfaldet og behandlingen af patienten er endnu ikke slået fast.
Kilde: Ugeskriftet.dk

Lotte Møller Smedegaard, der til hverdag er reservelæge på Rigshospitalet, har derudover også startet en indsamling for den tiltalte læge. Ifølge ugeskriftet.dk er der allerede indsamlet mere end 37.000 kroner.

Reservelægen kender ikke den tiltalte fynske læge - men det betyder heller ikke så meget.

- Men det er heller ikke det vigtigste for mig. Det vigtigste er, at hun ikke er alene. Og selvom hun hverken er dømt eller frikendt, tillader jeg mig at have sympati med hende, fordi sagen ikke handler om den konkrete sag, men om pressede og stressede arbejdsforhold. Når så mange læger på så kort tid støtter op om hende, er det et udtryk for, at alle kan se sig selv i situationen. Vi kæmper, det bedste vi kan, under de givne forhold, og så bliver vi alligevel slæbt i retten. Jeg tror desværre, at denne sag betyder, at mange læger vil frygte at ende i retten, fordi vi i en presset situation glemmer en ting. Det er endnu en stressfaktor i et i forvejen presset arbejdsmiljø, siger Lotte Møller Smedegaard til ugeskriftet.

Obduktionsrapporten bliver fremlagt på næste og sidste retsmøde, der afholdes den 27. april. Dommen forventes at falde kort efter, og begge de tiltalte læger risikerer bødestraf, skriver ugeskriftet.dk.