I det fynske folks tjeneste

Tyveri for millioner fra håndværkerbiler

En bølge af tyverier fra varebiler har ramt fynske håndværkere. Varebilerne bliver tømt for værdifuldt værktøj om natten - til stor gene og store udgifter for håndværkerne.

00:22

Video: Ole Holbech

En af VVS Sydfyns varebiler var rippet for dyrt værktøj, da medarbejderne forleden morgen mødte på arbejde i Svendborg.

Normalt tager medarbejderne bilerne med hjem, når de har fri, men denne gang - på grund af ferie - blev den sat foran virksomheden. Det udnyttede tyvene og tømte bilen for dyrt special værktøj til en værdi af mange tusinde kroner.

- Med lager, håndværktøj og andet udstyr kan der let være for mellem 150.000 og 200.000 kroner i en varebil, fortæller VVS-installatør Steffen Larsen fra VVS Sydfyn i Svendborg.

Ti tilfælde på to uger

Tyveriet fra VVS-bilen i Svendborg er bare et af mange tilfælde af tyverier fra varebiler. Politiets døgnrapport fortæller om ti tyverier fra varebiler inden for de seneste to uger.

Læs også Håndværkerbiler ribbet: Alle fynske kommuner ramt

- Vi oplever, at det er et stigende problem, og det er enorme summer, der bliver stjålet for, fortæller vicepolitiinspektør Per Lydiksen Laursen fra Fyns Politi.

Det er særligt byggebranchen, der er hård ramt af tyverier.

- Det betyder utroligt meget, for vi står og mangler værtøjerne. Og værktøjerne er der ofte leveringstid på, det er tit personligt værktøj, og så har vi en selvrisiko på 50.000 kroner, fordi vi har så mange indbrud i vores biler og containere, fortæller næstformand i Dansk Byggeri Fyn og koncernchef i Hans Jørgensen & Søn, Claus Larsen.

Koster branchen over 600 millioner

I 2012 anslog Dansk Byggeri, at tyverier fra varebiler og byggepladser koster branchen omkring 600 millioner kroner om året.

- Vi har ikke aktuelle beregninger, men de oplysninger vi modtager viser, at problemet er stigende, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Dansk Byggeri.

01:25

- Vi har ikke aktuelle beregninger, men de oplysninger vi modtager viser, at problemet er stigende, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Dansk Byggeri.

Luk video

Mange af tyverierne virker enda målrettede og planlagte. På bare en nat blev seks biler i Munkebo tømt.

- Noget tyder på, at der er nogen, der konkret går efter de her håndværkerbiler. Når man pludselig åbner fem-seks biler i et område, er det måske fordi, man helt bevidst er taget der til, fordi man har lavet noget research og set, at der holder nogle ubeskyttede biler, siger vicepolitiinspektør Per Lydiksen Laursen.

Dansk Byggeri har udarbejdet en række gode råd til håndværkere. Læs mere her.

Gode råd

  • Du kan mærke dit værktøj synligt eller usynligt.
  • Sæt et klistermærke på din bil, så tyven kan se, at dit værktøj er mærket.
  • Tænk over, hvad du har i bilen, og hvor du parkerer.
  • Hav altid en ajourført liste over dit værktøj med mærke, serienumre m.v.
  • Ved tyveri - fortæl politiet om mærkningen.
Kilde: Dansk Byggeri