I det fynske folks tjeneste

Undskyldning til Godhavnsdrengene: Museum i Svendborg fortsætter forskningen

De anbragte børn, som blev udsat for overgreb og svigt fra 1940'erne til 1970'erne, har fået en undskyldning.En fynsk rapport var med til at afsløre forholdene.

00:29

Den nuværende leder af Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, formidlingschef Sarah Smed, gennemgik hele sagen ved dagens arrangement på Marienborg. Video: TV 2

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag givet en officiel undskyldning til de tidligere børnehjemsbørn, som blev udsat for misrøgt på drengehjemmet Godhavn.

- På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid og på vegne af vores fælles fremtid, så vil jeg gerne se jer alle sammen i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld, sagde Mette Frederiksen i sin tale ved et arrangement på Marienborg.

- Undskyld til hver og en, undskyld for den uret, der er begået mod jer og jeres kære. På vegne af hele Danmark: Undskyld.

Drengene fra Godhavn blev i perioden 1947 til 1976 udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Læs også Fynsk undersøgelse medfører krav om undskyldning

Fynsk forskningsrapport

I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

Undersøgelsen er gennemført af daværenden museumsinspektør på Forsorgsmuseet i Svendborg Maria Rytter og professor Klaus Petersen fra Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet.

Resultatet blev Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Ifølge Statsministeriet omfatter dagens undskyldning de 19 undersøgte børnehjem, der omtales i Godhavnsrapporten.

Leder af forsorgsmuseum beskrev forløbet

Den nuværende leder af Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, formidlingschef Sarah Smed, gennemgik hele sagen ved dagens arrangement på Marienborg.

- Et meget stort antal tidligere anbragte børn bærer på mørke minder fra en fortid under børneforsorgens horrible vilkår, sagde Sarah Smed.

- Siden Godhavnsrapporten har museet fortsat sin forskning med særligt fokus på at interviewe de her livsvidner, hvor mange er tilstede her i salen i dag. Det gælder blandt andet projektet "Anbragt i historien" og "Velfærdshistorier på kanten". Begge forskningsprojekter har bekræftet de konklusioner, som vi kunne drage i Godhavnsrapporten, fortalte Sarah Smed.

Læs også Lars Mikkelsen: Film skaber opmærksomhed om skandalesag

En rørt Statsminister

Undervejs i talen, som ledte frem til undskyldningen, blev Mette Frederiksen flere gange berørt.

Formand for foreningen Godhavnsdrengene, Poul Erik Rasmussen, sagde i sin tale om statsminister Mette Frederiksens undskyldning:

- Smerten og minderne forsvinder aldrig, men mon ikke det her giver en masse, der lige skal tænkes igennem. I mange år har man gået og gemt på den skyld nede i en kasse. Det behøver man sgu ikke mere. Det har statsministeren lige sørget for, siger Poul Erik Rasmussen.

Tidligere har Poul-Erik Rasmussen lagt sag an mod staten udelukkende med ønsket om en undskyldning. Han tabte sagen på grund af forældelse.

Forældelsesfristen er dog fjernet med tilbagevirkende kraft og åbner muligheden for, at der kan søges erstatning.

07:53

- Et meget stort antal tidligere anbragte børn bærer på mørke minder fra en fortid under børneforsorgens horrible vilkår, sagde Sarah Smed, leder af Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg.

Luk video

OVERBLIK: Sagen om Godhavnsdrengene

Godhavnsdrengene har i årevis kæmpet for officiel undskyldning. Tirsdag fik de den af statsministeren.

 

Få overblik over sagen om Godhavnsdrengene, der har kæmpet for oprejsning for deres ødelagte barndom på børnehjemmet Godhavn i 1950'erne til 1970'erne:

 

 • Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje i Nordsjælland som selvejende institution.
 • Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.
 • Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".
 • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.
 • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.
 • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.
 • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet i en erstatningssag. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet. Det skulle have været rejst senest i 1985.
 • Dommen fra byretten blev i november 2017 stadfæstet af Østre Landsret.
 • Socialdemokratiet fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.
 • 28. marts 2017 gentog daværende børne- og socialminister Mai Mercado (K) at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.
 • Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophævede forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.
 • 13. marts 2018 oplyste den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, at Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse til, at sagen kunne komme for Højesteret.
 • Poul-Erik Rasmussen droppede siden sagen på grund af manglende økonomi til at føre den.
 • I april 2018 stemte blå blok og Dansk Folkeparti nej til Enhedslistens forslag om, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning.
 • I sin tale ved Folkemødet den 14. juni 2019 sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun officielt vil undskylde over for drengene, hvis hun bliver statsminister.
 • Undskyldningen for statens manglende tilsyn fik de tirsdag 13. august på Marienborg. Den er rettet mod børnene, som blev udsat for overgreb og svigt mellem 1949 og 1976.

 

Kilder: Ritzau, TV2 Lorry, DR, Statsministeriet.