I det fynske folks tjeneste

Ung kvindelig læge dømt efter dødsfald: Nu kommer sagen for Højesteret

Den såkaldte Svendborg-sag, hvor en ung læge blev dømt for forsømmelse i forbindelse med et dødsfald, skal nu prøves i Højesteret.

Godt to måneder efter at landsretten fældede dom over en ung kvindelig læge fra Svendborg, er der nu givet grønt lys til, at sagen kan prøves for Højesteret.

Kvinden er dømt for forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en patient, der den 5. august 2013 ankom til akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus og efterfølgende døde.  

Læs også Kvindelig læge dømt i retten: Lægeforeningen vil have sagen for højesteret

Men den dom skal altså nu prøves igen, og det glæder formanden for Lægeforeningen. 

- Der er tale om en urimeligt hård dom i Landsretten, som vil kunne få store konsekvenser for andre læger i lignende situationer. Derfor er det meget positivt, at Højesteret nu tager sagen op. Det er afgørende for lægestanden at få en juridisk vurdering hos landets højeste retsinstans af, om de handlinger, som er begået i denne sag, virkelig kan takseres som grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed, siger Andreas Rudkjøbing.

SAGEN KORT:

Sagen fra Svendborg handler om en yngre, kvindelig læge og en mandlig bagvagt, der begge er tiltalt for at have udvist grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i behandlingen af en patient i Fælles Akut Modtagelsen på Svendborg Sygehus den 5. august 2013.

Patienten var en mand med diabetes, og derfor bad den kvindelige læge mundtligt en sygeplejerske om at få hans blodsukker målt. Men målingen skete aldrig, fordi sygeplejersken ifølge Fyens Stiftstidende i retten sagde, at han ikke erindrede ordren.

Samtidig fik patienten stadig insulin og blev sat til at faste med henblik på undersøgelse næste dag, selv om lægen dog ikke mindes at have ordineret fasten. Heller ikke den anklagede bagvagt reagerede på, at patienten ikke havde fået målt sit blodsukker, og den 1. september, knap en måned efter indlæggelsen, døde patienten.

Den kvindelige læge blev i første omgang frikendt i byretten, men den dom blev omstødt ved landsretten, hvor hun blev idømt en bøde på 5.000 kroner samt en regning på sagens omkostninger. 
Kilde: Ugeskriftet.dk

Det ku' ha' været mig 

Siden landsrettens dom faldt for godt to måneder siden, har læger over hele landet bakket op om deres dømte kollega. Med hashtagget #detkuhaværetmig har de på de sociale medier fortalt om, hvordan de føler, at sundhedssystemet er så presset, at det ligeså godt kunne være dem selv, der havde begået den fejl, som den 40-årige kvinde nu er dømt for. 

 - Vi vil gerne gøre opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er lægefejl, der gør, at patienter dør. Det kan godt være systemfejl, og det system er simpelthen for presset, sagde Iza Alfredsen, som var en af de mange, der bidragede til kampagnen, dengang til DR Fyn.

Læs også Tusindvis af læger støtter tiltalt Svendborg-kollega

Ansvaret skal placeres

Nu ser også Lægeforeningen frem til at få afgjort ved Højesteret, hvor ansvaret ligger henne i sager som den fra Svendborg. Her mener man nemlig heller ikke, at én enkelt læge kan pålægges det fulde ansvar. 

- Vi fokuserer på, hvordan Østre Landsret lægger det fulde ansvar i denne ulykkelige sag på den unge læge, som tager imod patienten. Ledelsens ansvar for politiske arbejdsgange og klar arbejds- og ansvarsfordeling er helt afgørende. Det har jeg en forhåbning om, at Højesteret også kan se, siger Andreas Rudkjøbing.

Det er endnu ikke afgjort, hvornår sagen fra Svendborg kan komme for retten igen.