I dag blev der sagt farvel og på gensyn, da veteranbørnenes sommerlejr blev afsluttet efter en uge i Svendborg. Veterancampen afholdes hvert år af organisationen "Støt Soldater og Pårørende" og hjælper børn af og søskende til veteraner.
Med på campen var 13-årige Benjamin Lange fra Falster, der mener, at ugen har haft stor indflydelse på ham.
- Jeg er helt ændret nu. Før gemte jeg mig, nu viser jeg mig selv frem, siger han, da vi møder ham halvvejs inde i danseundervisningen med den professionelle danser Silas Holst.
Den sidste dag var der nemlig både plads til dans, hoppen og selvrefleksion hos de mange børn og unge i alderen 11-17 år.
En forældre med PTSD
SSOP, eller Støt Soldater og Pårørende, har siden 2015 afholdt camps for børn af eller søskende til veteraner.
- Det her et sted, hvor vi hjælper de unge mennesker med at opbygge deres selvværd. Vi giver dem nogle værktøjer, som kan hjælpe dem med at håndtere de udfordringer, de oplever i hverdagen. Det kan være at mor eller far har PTSD eller er udsendt, siger Bente Holm Skov, der er leder af SSOP's børne-, unge- og familiecamps.
Hvad er PTSD?
Tilstanden PTSD, er noget, som flere af børnene på campen har oplevet på tæt hold. De kender til, hvilke konsekvenser det kan have at være pårørende til nogen, der lider af PTSD.
- Det gav mig et virkelig stort chok, da han lige pludselig begyndte at ændre sig, fortæller 13-årige Benjamin Lange om sin far.
- Så det derfor jeg er her, for at kunne lære at kontrollere mig, fordi jeg også selv har fået nogle problemer, siger han.
Den 13-årige Benjamin har efterhånden flere års erfaring med campen. Men for campens yngste deltager er det første gang, hun er med på sommerlejren.
Og den 11-årige Sofie Scawthorn kan også genkende nogle af de følelser, der er knyttet til at have en forældre med PTSD.
- Min mor har været udsendt og har nu PTSD. Det gør, at jeg nogle gange godt kan blive lidt ked af det, siger hun.
At kunne tale med andre, der har lignende tanker og følelser, betyder noget for Benjamin Lange.
- Jeg er sammen med børn, der har det ligesom mig. Ikke ligesom i skolen. Men her er du sammen med børn, der har problemer eller lignende som dig, siger han.
Tal højt om følelserne.
Sætte grænser og tale højt om sine følelser er nogle af de redskaber, SSOP håber, at børnene kan tage med sig fra campen.
- Mange af dem har måske problemer med overhovedet at mærke deres følelser, da de har lagt låg på for mange år siden, fordi der ikke er plads til deres følelser i familien, siger psykoterapeut og leder af campen, Bente Holm Skov.
- Så vi lærer dem at begynde at mærke sig selv, udtrykke sine følelser. At de kan være trygge ved udtrykke dem og har ret til at udtrykke deres behov og grænser, siger hun.
Foruden nye venskaber og dansetrin kan børnene tager meget mere med sig hjem fra campen.
- Det her sted har hjulpet. Nu er jeg meget bedre til at være den jeg er. Jeg er ikke bange og genert, lige så meget som jeg var før, siger 11-årige Sofie Scawthorn fra København.
- Før jeg kom her, havde jeg sindssygt mange problemer. Men allerede efter den første gang er jeg helt ændret nu, tilkendegiver 13-årige Benjamin Lange og tilføjer:
- Så til andre børn, der har brug for hjælp, vil jeg anbefale det her sted.