I det fynske folks tjeneste

Fynboer har penge til gode i Britta-sagen

Socialstyrelsen har identificeret de modtagere af tilskud fra Satspuljen, der ser ud til at være blevet snydt af Britta Nielsen.

Hvor meget Region Syddanmark har til gode i Britta-Sagen er usikkert. Foto: TV 2

Borgerne i Region Syddanmark er blandt dem, som er vurderet til at have har penge til gode i Britta-sagen, oplyser Socialministeriet.

Udover Region Syddanmark har også Region Midtjylland, Fredericia Kommune, Jammerbugt Kommune, Københavns Kommune, Næstved Kommune, Holstebro Kommune, Roskilde Kommune og de to organisationer Cystisk Fibrose Foreningen og Danske Døves Landsforbund, penge til gode.

272 ulovlige transaktioner

Den 64-årige tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, er sigtet for at have svindlet for mindst 111 millioner kroner fra den såkaldte Satspulje, der ellers skulle støtte samfundets svageste.

Britta Nielsen havde arbejdssted i Odense og ifølge sigtelserne nåede hun, at foretage mindst 272 ulovlige transaktioner i årene fra 2002 og frem til 2018. Hun havde blandt andet adgang til styrelsens mest vitale systemer hjemmefra.

Det er dog kun i en mindre del af sagerne, at konkrete tilskudsmodtagere skønnes at have penge til gode. En stor del af svindlen menes nemlig at være sket ved, at Britta Nielsen oprettede fiktive projekter.

I andre tilfælde er der mistanke om, at hun har ændret i beløbsstørrelser, så tilskudsmodtagerne ikke har fået, hvad de var blevet stillet i udsigt. Mens forskellen menes at være blevet overført til hendes egen konto.

Mercado: Pengene skal tilbage

Men de seks kommuner, de to regioner og de to foreninger har tilsyneladende fået mindre udbetalt, end de egentlig havde fået tildelt.

- For mig handler det om, at vi skal have ryddet helt op efter den her svindelsag, og en del af den oprydning handler om at få pengene tilbage til dem, der kan være blevet snydt, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) i en pressemeddelelse.

- Hvis det er tilfældet, så skal de selvfølgelig også have deres penge.

Regionen leder efter pengene

Socialministeriet oplyser ikke, hvor meget for eksempel Region Syddanmark har tilgode.

Men Region Syddanmark oplyser til TV 2/Fyn, at der er lange udsigter til, at den reelt finder ud af, hvor mange penge den har til gode, og om den overhovedet har penge til gode ved Socialstyrelsen. 

Der kan gå op til flere uger. Lige nu sidder regnskabsafdelingen i regionen og forsøger at finde ud af, hvilke sager der muligvis har et tilgodehavende.

Fem siget i sagen

Britta Nielsen sygemeldte sig fra jobbet i styrelsen i begyndelsen af september sidste år. Få dage efter blev hun meldt til politiet af sin arbejdsgiver.

Britta Nielsen blev varetægtsfængslet i november, efter at hun var blevet udleveret fra Sydafrika, hvor hun opholdt sig, da sagen begyndte.

Hendes tre børn og hendes svigersøn er også sigtet i sagen.