I det fynske folks tjeneste

Ny blodprøve: Våben mod fedtlever og sukkersyge

Som praktiserende læge kan det være svært at opdage skrumpelever i tide. Men det kan en ny prøve udviklet på OUH nu lave om på.

02:00

I lægehuset i Ferritslev kommer der hver dag op mod 100 patienter.

Og ifølge læge Michael Heimadi drikker ti af dem for meget. Det betyder, de har forhøjet risiko for skrumpelever.

Den her prøve vil gøre det muligt for os simpelthen at give vores patienter et konkret bevis på, at deres krop faktisk tager skade

Michael Hejmadi, praktiserende læge.

- Vi har nogle gange en mistanke om, at nogle måske har et for stort alkoholforbrug. Deres familie eller forældre fortæller os det måske. Men vi kan ikke se det i deres prøver, siger Michael Hejmadi.

En almindelig blodprøve hos lægen med fine levertal er ingen garanti for en sund lever.

Kan forebygge misbrug

Men nu har eliteforskningscenteret for medicinske mave- og tarmsygdomme på OUH udviklet en ny type blodprøve, der kan afsløre skrumpelever.

Og det er en god nyhed for Michael Hejmadi.

- Den her prøve vil gøre det muligt for os simpelthen at give vores patienter et konkret bevis på, at deres krop faktisk tager skade. Hos nogle vil det være rigtig godt. Det vil være en mulighed for, at vi kan ændre noget hos dem.

Hvis man tager brystkræft for eksempel, der giver man folk folk sygdomsfornemmelse, uden vi kan gøre noget ved det. Her giver man også folk sygdomsfornemmelse, men vi kan faktisk godt ændre deres tilstand, så de ikke er syge, men raske

Michael Hejmadi, praktiserende læge.

Den nye blodprøve er ikke taget i brug endnu. Den koster cirka 1.000 kroner at bruge, fra patienten får taget blodprøven, til det endelige resultat foreligger.

Men står det til Poul-Erik Svendsen (S), formand i Region Syddanmarks Sundhedsudvalg, så kommer prøven i brug.

- Selvfølgelig skal vi arbejde i det her felt. Vi skal have fat i de her patienter i tide, siger han.

Også våben mod fedtlever og sukkersyge

Ifølge Michael Heimadi vil prøven gøre en stor forskel. Ikke kun for patienter, der drikker for meget, men også overvægtige der er på vej til at spise sig til en fedtlever eller sukkersyge.

- Så kan man måske gribe dem, før de også får sukkersyge. Og så kan det være, de også bliver motiverede for at ændre deres adfærd, siger lægen.

Lever hurtigt god igen

Som det eneste organ i kroppen kan leveren regenerere sig selv.

Det betyder, at fanger man en skrumpelever i opløbet, så er der gode udsigter for at blive rask igen.

- Hvis man tager brystkræft for eksempel, der laver man en screening, men man kan ikke ændre så meget, hvis patienten har det. Så der giver man folk sygdomsfornemmelse, uden vi kan gøre noget ved det. Her giver man også folk sygdomsfornemmelse, men vi kan faktisk godt ændre deres tilstand, så de ikke er syge, men raske, siger Michael Hejmadi.

Han håber, prøven snart bliver givet fri til brug for praktiserende læger.

Hvis man kigger på, hvor mange år, man kan redde ved en prøve til 1.000 kroner, så må jeg sige, at det absolut er det værd

Michael Hejmadi, praktiserende læge.

- Hvis man går ind og forebygger, at folk drikker, så det er skadeligt, kan man måske redde fem eller ti år af deres liv. Så hvis man kigger på, hvor mange år, man kan redde ved en prøve til 1.000 kroner, så må jeg sige, at det absolut er det værd.