I det fynske folks tjeneste

Svensk interesse for fynsk forskning

En række sydsvenske medier har interesseret sig for debatten om skrumpelever og sammenhængen mellem prisen på alkohol i Danmark

00:30

Over 300 borgere har sagt ja til at være en del af OUH og SDU's store forskningsprojekt i leversygdomme. Det glæder Alexander Krag, der er professor og overlæge og står i spidsen for projektet. Foto: Morten Grundholm Video: Morten Grundholm

Interessen for det fynske forskningsprojekt har været overvældende.

Over 300 mennesker har henvendt sig for at lægge lever og data til. Det har bragt forskerne tættere på et resultat, der kan gøre en forskel.

- Det er jo den ultimative drøm for en læge og en forsker at kunne komme med noget nyt, der gør tingene bedre

Alexander Krag, professor og overlæge på SDU og OUH

- Det er jo den ultimative drøm for en læge og en forsker at kunne komme med noget nyt, der gør tingene bedre, siger professor og overlæge Alexander Krag, der står i spidsen for projektet.

I løbet af de næste to år vil lægerne i kontakt med op mod 5500 borgere fra Region Syddanmark, der har drukket mere end sundhedsstyrelsens anbefalinger eller er overvægtige.

De vil gerne blive bedre til at screene patienter med skrumpelever, før de er dødeligt syge. 

Læs også Til kamp mod usynlig dræber: Vil du lægge lever til?

 

Svensk interesse

Fire sydsvenske medier har taget emnet op, efter TV 2/FYN har sat fokus på emnet om skrumpelever. Det gælder for eksempel i Trelleborg og Kristianstad.

Der er stort internationalt fokus på den måde at involvere borgeren på i forskning. Eksperter fra både Europa og USA er interessede i det fynske projekt.

Desuden har chefredaktøren fra verdens højest rangerede videnskabelige tidsskrift, New England Journal of Medicine, vist stor intersse for måden at involvere borgerne på.

- Når de kommer her og vil se, hvad vi laver, så er det en stor cadeau til OUH og SDU. Vi er meget stolte over det, siger Alexander Krag. 

 

En sund lever skal være blød og slasket som svineleveren her Foto: Morten Grundholm

Ny blodprøve på vej

Forskerne på afdelingen for mavetarm- og leversygdomme på Odense Universitetshospital har stadig brug for borgere, der vil lægge lever til en scanning.

De er langt med at analysere en særlig blodprøve, der kan afsløre skrumpelever. Blodprøven koster 1000 kr pr stk og kan være et tilbud til lægerne i praksis, som kan vise, hvor skadet leveren er.

Lægerne har testet den på 300 patienter, hvor lægerne samtidigt har en kontrol af en vævsprøve af leveren.

Forskerne forventer at have dokumentationen på plads, så de kan offentliggøre den første internationale videnskabelige artikel om blodprøven om et halvt års tid.

Per Jespersen er formand for 3F på Østfyn og en af deltagerne, der har sagt ja til en leverscanning til OUH og SDU's store forskningsprojekt. Foto: Morten Grundholm Foto: Morten Grundholm