Arla efterlyser hundredtusindvis af bortkomne mælkekasser

Grønne mælkekasser fra Arla forsvinder i stor stil. Derfor starter mælkegiganten en stor indsamlingskampagne.

De kan bruges til lidt af hvert. Som reoler i arkitekttegnede sommerhuse, som byggeklodser i børnehaven - og så selvfølgelig som bagagerum på knallerten. Men de er beregnet til at transportere mælk, og de forsvinder i meget stort antal. Det er med andre ord Arlas grønne mælkekasser, der handler om.

De grønne plastikkasser er nemlig blevet så populære, at den store mejerivirksomhed mister mange tusinde af dem hvert år. Nu har Arla indledt en kampagne for at få folk til at aflevere kasserne tilbage.

Hvert år er mejerigiganten nødt til at producere omkring 300.000 nye mælkekasser som erstatning for dem, der er slidt eller bare forsvinder.

Virksomheden oplyser, at produktionen indebærer udledning af 825 tons CO2 hvert år, og at Arlas ejere, landmændene, til sammen betaler otte millioner kroner for at få produceret nye.

Bør ikke bruges som legetøj

- Vi ved, at danskerne er glade for vores mælkekasser, da vi tit støder på dem rundt omkring i gadebilledet. Desværre er det bare rigtigt dyrt for miljøet, når kasserne ikke kommer med retur, efter vi har leveret mælk, siger Bo Svane, der er logistikdirektør i Arla.

- Samtidigt bliver mælkekasserne ofte brugt på legepladser i daginstitutioner og i skolegårde. Men de er desværre ikke sikre at lege med, da de er designet til at levere mælk og ikke sikkerhedsgodkendt som legetøj. Det er jeg sikker på, at mange danskere ikke ved, når de beholder en kasse til leg i ny og næ, siger Bo Svane.

Arla lover i forbindelse med jagten på forsvundne mælkekasser, at de for hver indleveret kasse donerer fem kroner til Arla Fondens MADlejr, der underviser danske 6. og 7. klasses elever i sund mad og bæredygtighed.

Kasserne kan hver rumme 15 liter mælk og er konstrueret, så de kan stables. Kasserne bruges, når der skal transporteres mælk fra mejerier til supermarked, cafeer, institutioner og så videre. Systemet er konstrueret, så chaufførerne tager de tomme mælkekasser med tilbage. Men der er bare aldrig så mange, som der burde være.

Oprindeligt var alle kasserne grønne, men virksomheden er nu begyndt at anvende mere miljørigtig genbrugsplast fra bilindustrien, og det kommer der sorte mælkekasser ud af. Desværre er de lige så populære som de grønne.

Arla oplyser til TV 2 Lorry, at der normalt er omkring to million mælkekasser i omløb. Virksomheden har dog ingen planer om at indføre et pantsystem på kasserne, da administrationen af det vil være voldsomt fordyrende.

Oversigt

    Oversigt