I det fynske folks tjeneste

Ekspert: Sådan skal Axelsen slå legenden og vinde VM-guld

Efter 16 år uden en dansk herresingle i en VM-finale, får Danmark igen chancen, når Viktor Axelsen jagter karrierens største individuelle titel.

I samarbejde med TV 2 SPORT

Den 23-årige fynbo Viktor Axelsen står foran sin første VM-finale. Foto: Scanpix / Xinhua

Viktor Axelsen, 23 år, to Super Series-titler, OL-bronze og VM-bronze.

Lin Dan, 33 år, 21 Super Series-titler, to gange OL-guld og fem gange VM-guld.

Det er på alle måder en mastodont inden for badmintonsporten, som Viktor Axelsen søndag eftermiddag står over for, når den danske herresingle går ind til sin første VM-finale i karrieren.

De individuelle titler taler ikke ligefrem for, at danskeren skal løbe med VM-titlen, men så er det godt, historien peger i retning af dansk sejr.

Klar til sejr

I 1977 vandt Flemming Delfs VM-guld i Malmö. 20 år senere, i 1997, vandt Peter Rasmussen VM-guld i Glasgow. Og endnu 20 år senere står Viktor Axelsen der nu i samme by som sidstnævnte. Her skal han forsøge at vinde det VM-guld, som Peter Gade missede i finalen i 2001.

- Det vil kun være det tredje verdensmesterskab, Danmark vinder i herresingle, og hvis man tænker på, hvor gode vi har været i mange, mange år, så er det jo ikke særlig meget. Så det i sig selv er gigantisk.

- Hvis Viktor så samtidig skal vinde VM-titlen i en kamp mod den bedste badmintonspiller, der har betrådt den her jord, så vil det være helt unikt. For det, synes jeg, Lin Dan er med sine fem VM-guld, to OL-guld og et hav af titler. Samtidig har kineseren taget sporten videre til et helt nyt niveau, lyder det fra badmintonekspert Jim Laugesen.

Tæt kamp

Han vurderer, at det med stor sandsynlighed bliver en tæt finale, hvor det vigtigste bliver, at Viktor Axelsen kommer ud i samme tilstand som i semifinalen. Her smadrede danskeren den nuværende OL-guldvinder Chen Long.

I de indbyrdes statistikker mod Lin Dan er Viktor Axelsen helt lige. Tre sejre til hver, men kineseren vandt deres senest møde ved kvartfinalen i All England, da han efter dansk dominans i første sæt vendte det hele rundt. Den lektie skal danskeren tage med ind til søndagens VM-finale.

- Viktor skal spille med tålmodighed og slå til, når chancen er der. Han skal op og styre spillet på forreste del af banen, og så må han ikke begynde at slå i vildelse og bare slå hårdt på Lin Dan. Til All England spillede han rigtig godt i første sæt, men forhastede sig en smule i andet, og så begynder Lin Dan at læse slagene. Og når kineseren først gør det, så er det som regel med ét resultat – man taber.

Store forventninger

Selvom Viktor Axelsen blot er 23 år, har der i flere år været store forventninger til ham fra det danske badmintonpublikum, hvor han efter mange nederlag i Super Series-finaler måtte høre for, han ikke vandt de største kampe. I december vandt den unge herresingle så Super Series Sæsonfinalen i Dubai, inden han i foråret vandt India Open. Et VM-guld vil dog uden tvivl stå som karrierens største individuelle resultat.

- Der er kun OL, der er større, og så kommer VM. En guldmedalje vil være hans største individuelle præstation i karrieren. Man skal huske, han også har VM-guld for herrehold (Thomas Cup, red.), og det synes Viktor selvfølgelig også er kæmpe stort.

Læs også Vågnede 20 gange i nat: Axelsen vil give den smadder i VM-finale

- Det vil også være tidligt, han får den her VM-titel. Så skal han ikke gå og høre på folk, der spørger, hvornår han vinder det ene og andet. Der har vi masser af andre badmintonspillere gennem tiderne, der har været rigtig gode, men som har skullet høre for det, også efter karrieren var slut. For eksempel Peter Gade og Morten Frost, der aldrig fik det VM-guld, de jagtede. Det vil give ham ro resten af karrieren til at arbejde videre, vurderer Jim Laugesen.

Kan blive historisk

Hvis Viktor Axelsen vinder finalen, så vil han igen være en af de få spillere i badmintonhistorien, der har en positiv indbyrdes statistik mod Lin Dan. Der er faktisk kun én spiller, der har spillet mere end én kamp mod Lin Dan, og som stadigvæk har positiv statistik - nemlig Pullela Gopichand fra Indien (2-1).

Faktisk er der lige nu kun én dansker, der har en positiv indbyrdes statistik mod Lin Dan. Navnet er Peter Rasmussen. Han blev som nævnt verdensmester for 20 år siden - naturligvis i Glasgow. Historien har næsten skrevet sig selv...