I det fynske folks tjeneste

- Hvis jeg tabte mig ti kilo, så tror jeg ikke, jeg ville være aktuel på det her hold

For to år siden blev Kathrine Heindahl siet fra til VM-truppen, men i stedet for at grave sig ned, vendte hun nedturen til en stor motivation.

I samarbejde med TV 2 SPORT

En af Odense Håndbolds store profiler, stregspilleren Kathrine Heindahl, er udset en nøglerolle på det danske hold til VM i Tyskland. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Hun har det bedst på øretævernes holdeplads. Hvor der bliver hevet, flået og skubbet, og hvor hun kan bruge sin kraftfulde fysik. Inde på stregen.

Som Odense Håndbold-profilen Kathrine Heindahl selv siger, så er det her, hun med sine 186 centimeter og 84 kilo kan noget andet end konkurrenterne til pladsen på Klavs Bruun Jørgensens landshold.

Jeg tror hele tiden, at det er en balancegang med; hvornår er du bedst. Jeg tror også godt, man kan blive for let til den her sport

Kathrine Heindahl

Men størrelse og styrke gør det ikke alene.

Det måtte hun sande, da hun tilbage i 2015 lige akkurat blev valgt fra til VM i Danmark. Netop dét skulle dog vise sig at blive en stor motivation i den dengang 23-årige spillers karriere.

- Det var måske første gang, jeg for alvor mærkede den der følelse af, at det var lige ved og næsten. Den var hård, men det var måske også det største wake-up-call, jeg kunne få, husker Kathrine Heindahl tilbage.

Det at blive valgt fra satte gang i tankerne. Det ville hun for alt i verden ikke opleve igen, så derfor tog hun en beslutning om, at hun ville fokusere på at blive den bedste udgave af sig selv.

Fra forsvar til tovejsspiller

Troen på egne evner har egentlig altid været der, men i starten af håndboldkarrieren var det en anden og mere endimensionel Kathrine Heindahl, der primært havde fokus på forsvarsdelen af spillet.

- Det var en lidt tungere Heindahl dengang. En spiller, der blev satset rigtig meget på forsvarsmæssigt – ikke så meget angrebsmæssigt, siger Kathrine Heindahl til TV 2 SPORT, da hun bliver bedt om at huske tilbage på tiden fra 2011 til 2013, hvor hun spillede for Team Tvis Holstebro.

Det var her, karrieren på håndboldbanen for alvor tog fart, og hvor hun blev introduceret til et meget ambitiøst træningsmiljø, hvor vindermentaliteten var stor.

  Foto: Claus Fisker / Scanpix

Det var dog først i hendes næste klub, Randers, at hun for alvor sprang ud i både at skulle forsvare og angribe. I hendes tredje år i klubben blev hun nemlig udset til en rolle som tovejsspiller på næsten fuld tid. Det satte andre krav til fysikken.

- Jeg kom i en hel anden form, end jeg havde været tidligere. Det var nemt nok at være i lidt dårligere form, når man kun var forsvarsspiller, og i princippet bare være ”hard-hitter”, siger Kathrine Heindahl.

Med på landsholdet

Selvom det ikke blev til en VM-slutrunde i 2015, så var Heindal inde i varmen omkring landsholdet. Det fik hende til at se endnu mere seriøst på håndboldkarrieren.

- Jeg fik tidligt lov til at snuse til, hvad det vil sige og være med på højeste niveau, og også få nogle A-landskampe og nogle samlinger som gør, at jeg ligesom fandt ud af, hvad det vil sige, at være blandt de bedste, og hvad der skal til for, at man er blandt de bedste.

Kahtrine Heindahl i aktion for Randers mod Viborg i 2015. Samme år blev hun valgt fra til VM. I stedet kom Mette Gravholt (th.), Stine Bodholt Nielsen og Louise Svallerstog Spellerberg med.  Foto: Lars Rasborg / Scanpix

Kathrine Heindahl har altid været klar over, hvilke kvaliteter hun bærer til trænerens taktikbord. Og det var ud fra dem, hun ville prøve at gøre sig selv endnu bedre.

- Jeg har altid troet meget på mig selv, og jeg har altid troet på, at jeg har nogle ting, som ikke ret mange andre stregspillere i Danmark har. En ting er at jeg er høj, men at jeg også har lidt flere kilo at bære rundt på, det giver mig nogle fordele som andre ikke har.

- Så kan det godt være, at der er nogen, der er rigtig hurtige frem og tilbage på banen, og det bliver nok aldrig min største force, men det der med, at jeg har så meget fysik i mine dueller, både angrebsmæssigt og forsvarsmæssigt, det har jeg altid troet kunne drive mig langt, vurderer Heindahl.

Førstevalg

Modsat EM i 2016 er Kathrine Heindahl udset en nøglerolle på landsholdet til VM i Tyskland i 2017. Ikke mindst set i lyset af, at Stine Bodholt er blevet skadet, og derfor ikke kan være med.

- Jeg er heldigvis typen som gerne tager en udfordring op, og jeg har ikke været førstevalg på landsholdet før, så jeg tager gerne udfordringen op. Det er ikke fordi, jeg har siddet på bænken og ikke ved, hvad det vil sige at spille på det hold her, men det er klart, det er en anden udfordring, siger Kathrine Heindahl.

Det at være med på landsholdet er en af de ting, der motiverer hende mest i karrieren som håndboldspiller.

- Det er rigtig sjovt at have resultater i hverdagen og vinde håndboldkampe i hverdagen. Men det er klart, at udsigten til at kunne være en fast del af landsholdet, det betyder alt, lyder det ærligt fra Heindahl.

- Det gør i hvert fald, at jeg forsøger at optimere, så jeg hele tiden leverer bedst muligt, i forhold til at jeg kan leve op til de forventninger, mål og drømme, jeg har for mig selv og for holdet.

Vil ikke tabe sig for meget

Selvom Kathrine Heindahl har måtte træne sig i bedre form, så er hun meget bevidst om ikke at tabe sig for meget. Så risikerer hun at miste den fordel, hun har i forhold til de andre stregspillere.

- Det er da lækkert at være fit. Men jeg tror også, at jeg er blevet meget bevist om, at en ting er, at du kan være tynd og tabe kilo, men der er også et tidspunkt, hvor jeg skal tænke på, hvornår er jeg den bedste håndboldspiller.

Kathrine Heindahl er kendt for at være fysisk kompromisløs i sit spil på håndboldbanen.  Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

- Hvis jeg tabte mig ti kilo, så tror jeg ikke, at jeg ville være aktuel på det her hold. Så jeg tror hele tiden, at det er en balancegang med; hvornår er du bedst. Jeg tror også godt, man kan blive for let til den her sport, vurderer hun.

Hun er gået fra at være forsvarsspecialist til at kunne spille i begge ender. Den fysiske forandring har været nøglen til succes, men endnu tror hun på, at hun blot er i starten af rejsen.

- Selvfølgelig er jeg stolt, men jeg tror også, at jeg har den indstilling, at mere vil have mere, siger hun.

'Mere' kan der meget passende komme, når hun skal kæmpe side om side med de andre spillere på det danske landshold i Tyskland.

- Det ligner, at jeg skal have rigtig mange minutter under den her slutrunde, men jeg ved også godt, hvorfor jeg er med her, og det er for at vinde håndboldkampe, og det er for – forhåbentlig – på et eller andet tidspunkt, at tage noget med hjem fra en slutrunde som hænger om halsen, slutter hun.