Vesterby satte Danmarks bedste Ironman-tid - og hoppede på cyklen igen

Fynske Michelle Vesterby er Danmarks hurtigste kvinde på Ironman-distancen. Lørdag slog hun danmarksrekorden med næsten 10 minutter.

Fynske Michelle Vesterby er Danmarks hurtigste kvinde på Ironman-distancen. Lørdag kom hun under 8 timer og 50 minutter som den første danske kvinde.

Denne artikel er redigeret siden udgivelsen, da Ironman Texas ikke anerkender lørdagens tider blandt deres egne løbsrekorder. 

En tur op på toppen af Kilimanjaro har bragt Michelle Vesterby op på toppen af den danske Ironman-scene.

Lørdag kørte Vesterby den klart hurtigste tid af en dansk kvinde nogensinde, da hun gennemførte Ironman Texas i tiden 8 timer, 45 minutter og 47 sekunder. Det er næsten 10 minutter hurtigere end den bedste tid før lørdagens løb. 

- Forholdene var helt perfekte i forhold til vejenes overflade og vejret. En del af cykelruten var på motorvejen, hvor jeg kunne ligge og hamre af sted uden sving. Det var megafedt, siger Michelle Vesterby til TV 2 SPORT.

Tvivl om resultatet

Efter den lynhurtige tid er der sået tvivl om værdien af Vesterby og de andre atleters præstationer i Texas, fordi Ironman Texas har meldt ud, at tiderne ikke ville tælle i løbets egne rekordbøger på grund af en forkortet cykelrute. Michelle Vesterby noterede 177 kilometer på sin cykelcomputer og fastholder, at hun har kørt den hurtigste danske tid, fordi der i Ironman-sammenhæng er en fast distance plus/minus en bestemt afstand, der gør det lidt lettere for arrangørerne at planlægge en rute i forhold til start, mål og skiftezoner. 

- Der blev kørt ekstremt hurtige tider, og så begynder folk at sætte spørgsmålstegn. Det er sådan, det er. Jeg var også med, da der blev sat rekord sidste år (af Helle Frederiksen i Arizona, red.). Der har jeg stadig min Garmin-fil, som viser 178 kilometer på cykelturen. 

quote Lidt i provokation var jeg ude i går aftes og cykle tre kilometer i mørket

Michelle Vesterby, udøver af ironman

- Lidt i provokation var jeg ude i går aftes og cykle tre kilometer i mørket. Min mand kørte bagved, og det tog 4 minutter og 42 sekunder. Lægger man det til min tid, så har jeg stadig kørt den hurtigste tid af en dansk kvinde. Og jeg havde virkelig ondt i benene, for det er jo ikke måden at gøre det på. Folk troede, jeg var komplet sindssyg. Men let it be. Jeg har kørt den hurtigste tid, konstaterer Vesterby. 

Bjergbestigning har hjulpet på resultaterne

En Ironman består af 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42,195 kilometer løb, hvorfor Vesterby naturligvis har trænet utallige timer i de tre discipliner. Men i år har hun også forsøgt sig med alternativ træning – hun har blandt andet besteget Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro. Og det har haft betydning for præstationerne i hendes sport, fortæller hun:

- Det her afbræk gjorde, at jeg har fået noget andet med i 'banken'. Jeg mener, Ironman er 80 procent mentalt og 20 procent fysisk. Min force er det mentale, og den del fik jeg virkelig styrket på Kilimanjaro. 

Indtil lørdag var den hurtigste danske tid sat af Helle Frederiksen, der i sin debut var 8 timer, 55 minutter og 35 sekunder om at gennemføre Ironman Arizona i 2017.

TV 2 SPORT har talt med direktøren i Dansk Triatlon Forbund, der dog ikke ønsker at forholde sig til en eventuel danmarksrekord. 

- Vores holdning er, at vi operere med hurtigste tid. Vi noterer os også gerne, at Michelle har kørt hurtigere end nogen anden dansk kvinde. Men vi noterer også, at tiderne fra Texas ikke tæller i deres egne rekordlister, siger Morten Fenger til TV 2 SPORT og uddyber:

- Der er så meget, der spiller ind, og derfor er det meget svært at forholde sig til rekorder. Det kan være, der er mange på ruten, som kan skabe lidt læ – og nogle steder må man være tættere på konkurrenter end andre steder. Det kan også være, man kan vinde lidt ved at løbe omgange i stedet for én lang rute.

 

Vesterbys anstrengelser rakte desuden til en fjerdeplads i Ironman Texas, der er det det nordamerikanske mesterskab. Vinderen blev Melissa Hauschildt, der kom i mål i tiden 8 timer, 31 minutter og 4 sekunder.