I det fynske folks tjeneste

86 gæster syge efter at have spist på Flammen

Restaurant Flammen fik en sur smiley efter store bakteriemængder blev fundet i rosastegt kænguru.

I samarbejde med TV2.dk

86 personer blev syge efter at have spist på Flammen i Kongensgade i januar. Foto: Miguel Mendez / Scanpix

 

Restaurant Flammen i Odense har fået en bøde på 60.000 kroner af Fødevarestyrelsen, efter at 86 personer i januar blev syge efter at have spist på restauranten i Kongensgade.

Det skriver Jydske Vestkysten.

86 ud af 129 gæster blev syge efter et restaurantbesøget i restaurantkæden den 12. januar, skriver Fødevarestyrelsen i en kontrolrapport fra den følgende dag, hvori det også fremgår, at gæsternes symptomer passer med clostridium perfringens, en sporedannende stavbakterie, som kan forårsage madforgiftning med diarré og mavesmerter. 

Varmede ikke kødet tilstrækkeligt
Det var en forbrugerhenvendelse, som fik Fødevarestyrelsen til at komme på kontrolbesøg på Restaurant Flammen den 13. januar, og her kunne de konstatere, at restaurantens varmeskabe ikke varmede kødet tilstrækkeligt. 

Restaurant Flammen, som reklamerer med altid at have 15 slags kød på grillen, har en procedure for tilberedning af rosastegt kød, som betyder, at kødet skal steges i ovn til en kernetemperatur på 35 grader, hvorefter kødet tilberedes i varmeskab til 55 grader i centrum. 

Men stikprøverne fra den 13. januar viste i stedet, at struds og amerikansk steg havde en kernetemperatur på mellem 42 grader og 43,3 grader - og det til trods for, at displayet på varmeskabet viste 62 grader. 

Bakterier kan vokse frem i stort tal
Under disse forhold kan sygdomsfremkaldende bakterier som Clostridium perfringens vokse frem i stort tal, konkluderede Fødevarestyrelsen. 

Siden erkendte Restaurant Flammen, at kødet ikke var varmt nok og kasserede det. 

Efterfølgende viste prøver på rosastegt kænguru fra den 12. januar et fund på 160 Clostridium perfringens pr. gram kænguru. Desuden blev der udtaget prøver på rosastegt struds, hvori der dog ikke blev påvist bakterier.

Fra sur til mellemfornøjet
Fødevarestyrelsen kvitterede med en sur smiley, men i den efterfølgende kontrolrapport fra den 27. januar havde restauranten rettet så meget på forholdene, at den sure smiley blev ændret til en mellemfornøjet smiley. Alligevel konkluderer Fødevarestyrelsen, at Restaurant Flammens procedure for tilberedning af rosastegt kød er risikabelt.  

Hos Restaurant Flammen er den administerende direktør Elias Tychsen ærgerlig over situationen.

- Det er et kæmpe ansvar at servere mad for gæster, så da vi får en sygdomsanmeldelse fra en gæst, kontakter vi Fødevarestyrelsen med det samme for at få en uvildig til at undersøge den her sag. Vi får lavet en gennemgang og finder en fejl på et varmeskab, som betyder, at vi ikke har haft den korrekte varmeholdelse, siger han til Jydske Vestkysten. 

Han forsikrer, at restauranten siden har fulgt alle Fødevarestyrelsens anvisninger. 

I samarbejde med TV2.dk