Asiens rigeste mand vil masseproducere Henriks opfindelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En del af maskinen er opfundet i Henrik Stiesdals egen kælder på Fyn, og den skal gøre grøn brint billigere end nogensinde før.
Det hele begyndte i en kælder i Odense, og nu kan en fynsk opfindelse snart få afgørende betydning for Indiens grønne omstilling.
I spidsen for den fynske virksomheden Stiesdal A/S står vindmøllepioner Henrik Stiesdal, der sammen med sine cirka 75 medarbejdere har udviklet brintelektrolysemaskinen ’HydroGen Electrolyzer’.
Ansatte må selv bestemme over ferie, arbejdstid og barsel:
- Det bliver en langt sjovere arbejdsplads
Et nyt manifest hos virksomheden HR-ON giver medarbejderne frihed til at planlægge ferie, arbejdstid og barns sygedage. Det giver bedre trivsel på arbejdspladsen, men stiller også krav til ledelsen.
Hvordan synes du, det lyder med fri ferie?
Hvad med selv at kunne planlægge hvor og hvor meget du arbejder?
Og hvad med ubegrænset barsel og barns sygedage?
Sådan er vilkårene for medarbejderne i den odenseanske it-virksomhed HR-ON. Her har man længe arbejdet med det virksomheden kalder ”værdibaseret selvledelse”, og nu har ledelsen og medarbejderne i samarbejde nedfældet deres arbejdspolitik i et nyt Medarbejdermanifest.
Her har man indført fri arbejdstid, ferie, barns sygedage og barsel, og ifølge direktøren i HR-ON, Ali Cevik, har det positiv indvirkning på de ansatte.
- Når de får den frihed, så kan de blive langt mere produktive, det bliver en langt sjovere arbejdsplads, og det bliver langt mere innovativt, fortæller direktøren.
Krav til lederen
Med det nye manifest betyder det altså, at medarbejderne selv skal planlægge deres arbejdstid. Det vil sige, at man gerne må nøjes med at arbejde 25 timer om ugen, så længe ens opgaver bliver løst.
Det stiller nye krav til ledelsen.
- Det, der er min opgave, er at stille de rigtige rammer, således at alle ved, hvad de skal gøre, hvad vi arbejder i retning af, og hvad vores mission er, lyder det fra Ali Cevik.
For at holde fokus på missionen, har virksomheden indført medarbejderaktier, så de ansatte både er fælles om at opnå virksomhedens mål, men også fælles om at dele den økonomiske gevinst.
På HR-Ons hjemmeside ligger medarbejdermanifestet frit tilgængeligt. Direktøren håber nemlig, at det kan være med til at inspirere andre virksomheder. Han er dog også klar over, at det kan være svært at overføre til alle typer virksomheder.
- Jeg tænker at virksomheder, som er afhængige af folks viden og engagement, vil kunne drage nytte af det, siger Ali Cevik.
Man kan læse hele Medarbejdermanifestet på HR-On's hjemmeside.
Og nu skal den masseproduceres på en ny ”gigafabrik” drevet af indiens største industrivirksomhed, Reliance Industries.
- Vi vil gerne ud og gøre noget ved klimaet. Vi har en ambition om, at vi skal være årsagen til, at verden sparer en vis mængde CO2 i 2030, og der er det her jo virkelig stort for os, fordi det gør, at vi kommer ud og får en plads på markedet, siger Henrik Stiesdal til TV 2 Fyn.
Står bag hundredvis af opfindelser
Ifølge Reliance Industries administrerende direktør Mukesh Ambani, der siges at være Asiens rigeste mand, er samarbejdet et vigtigt skridt for at sætte skub i Indiens grønne omstilling.
- Det er jo rigtig, rigtig stort. Det betyder rigtig meget for os at kunne sige til vores folk: "Det virker altså. Vi er kommet så langt, så den her kæmpestore spiller gerne vil lege med os". Det er jo bare fedt, siger den fynske opfinder.
Ser man på Henrik Stiesdal er han da også den rette mand til jobbet, når der kommer til grøn energi. Han har gennem tiden fået tilnavne som vindmølleindustriens 'grand old man' og ’Mr. Wind Power.’
Fynboen står bag flere hundrede opfindelser og patenter og har modtaget en lang række priser for sine bidrag til udviklingen af blandt andet vindmøller.
Lilleholt mister storetå og tager orlov fra Folketinget
Den tidligere minister Lars Christian Lilleholt tager orlov på grund af sygdom og afløses i Folketinget af Mark Grossmann.
Det fynskvalgte folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt (V) tager orlov fra Folketinget, oplyser han til TV 2 Fyn.
I et facebookopslag uddyber han, hvorfor han tager orlov.
- De seneste to uger har jeg været indlagt på Odense Universitetshospital, hvor jeg har fået en dobbelt ballonudvidelse i venstre ben og fået bortopereret min venstre storetå. Det er sket som følge af et lille sår, jeg fik på venstre storetå for godt en måned siden, skriver Lars Christian Lilleholt.
- Der gik betændelse i såret, og da jeg i de seneste cirka ti år har haft type 2-diabetes var der alvorlig risiko for, at betændelsen i tåen ville brede sig, og derfor risiko for, at der kunne opstå en endnu mere alvorlig situation. Antibiotika kunne desværre ikke stoppe betændelsen, og derfor var der ingen vej udenom end at bortoperere storetåen. Det har desuden været nødvendigt at gennemføre en operation på langs af foden, fortsætter han.
Afløses af politiker fra Odense
Den fynske toppolitiker havde håbet på, at operationen ikke fik betydning for hans politiske karriere, men sådan gik det ikke.
- I begyndelsen håbede jeg, at jeg ville blive rask meget hurtigt igen, men nu må jeg erkende, at det tager lidt længere tid. Jeg har i dag bedt Folketinget om at blive sygemeldt, da jeg efter lægens anbefaling ikke må gå på foden i fire uger, lyder det fra Lars Christian Lilleholt.
I Folketinget afløses han af Mark Grossmann (V), der sidder i byrådet i Odense Kommune.
56-årige Lars Christian Lilleholt har siddet fast i Folketinget siden 2001. Fra 2015 til 2019 var han energi-, forsynings- og klimaminister i Lars Løkke Rasmussens regering.
I november blev han indlagt på Odense Universitetshospital ad to omgange, da han blev ramt af covid-19.
- Jeg kommer stærkt tilbage. Og jeg har det efter omstændighederne godt, og jeg satser på at komme hjem en af de kommende dage. Stor tak til alt personalet på Odense Universitetshospital, som har givet mig en omsorgsfuld og god behandling, slutter Lars Christian Lilleholt.
I dag er Henrik Stiesdal direktør i virksomheden Stiesdal A/S, som han selv har grundlagt. Men han insisterer fortsat på selv at have tingene mellem hænderne.
Derfor har han også selv opfundet en del af det nye elektrolyseapparat i sit eget hjem.
- Det er jo noget andet end vindmøller, så jeg var på udebane. Og det duede ikke, for jeg måtte forstå, hvad vi snakkede om, så jeg satte en forsøgsopstilling op hjemme i kælderen for at blive fortrolig med det, fortæller han.
- Det er trædestenen fra grøn el til grønne brændstoffer
Langt de fleste har faktisk selv eksperimenteret med den slags elektrolyseapparat, Henrik Stiesdal nu skal masseproducere i Indien.
Elektrolyse, hvor man sætter strøm til vand for at spalte det til grunddelene ilt og brint, er nemlig en del af fysikundervisningen i folkeskolen.
Når brinten så brændes af igen, er det eneste restprodukt vand og energi. Så bruger man strøm fra vindmøller og solceller til at producere gassen, får man et grønt brændstof.
Ifølge Henrik Stiesdal kan det blandt andet bruges til at erstatte fossile brændstoffer, hvor el ikke er en mulighed – eksempelvis i lastbiler, oceangående skibe og en række industriprocesser.
- Det er trædestenen fra grøn strøm til grønne brændstoffer, grøn plastik og grøn gødning. Alt det starter med brint, fortæller han.
Fynbo spillede to kroner på usandsynligt odds - fik pengene 8.000 gange igen
En oddset-spiller fra Nyborg gættede resultaterne på fire VM-kvalifikationskampe, og dermed blev de to kroner, han spillede for, forvandlet til 16.524 kroner.
Danske Spil kalder det et vildt odds, men alligevel er det lykkedes en nyborgenser at forudsige resultaterne af hele fire VM-kvalifikationskampe.
- Det er en præstation i sig selv at gætte et enkelt resultat rigtigt, og det er ret vildt at ramme fire resultater. Det er ikke så tit, det sker, siger Peter Emmike Rasmussen, der har været oddssætter i Danske Spil i 23 år, i en pressemeddelelse.
Nyborgenseren satsede to kroner på, at Danmark ville vinde 4-0 over Moldova, at Sverige-Kosovo ville ende 3-0, at Schweiz ville vinde 2-0 over Nordirland, mens Skotland slog Israel 3-2.
Flere vilde fynske odds
Oddsene på de fire resultater lå mellem 5,40 og 24. Samlet gav væddemålene et odds på 8.262, og så blev tokronen vekslet til 16.524 kroner.
- Når man skal ramme resultaterne helt præcist, så kræver det naturligvis en god portion held, og det må man sige, at han havde. For eksempel scorede Skotland først til 3-2 dybt inde i overtiden, siger Peter Emmike Rasmussen.
Det er flere gange sket, at fynboer har vundet på vilde odds.
Under sommerens fodbold-EM fik en Oddset-spiller fra Ringe pengene 3.000 gange igen, da han væddede på, at kampene mellem Spanien og Kroatien samt Frankrig og Schweiz begge ville ende 3-3 i ordinær spilletid.
I september vandt en mand fra Odense 60.000 kroner, da golfspiller Nicolai Højgaard gentog tvillingebrorens triumf fra ugen før. Odenseaneren havde spillet for 150 kroner.
Derfor har Stiesdal A/S med hjælp fra eksperter på DTU brugt deres viden fra vindmølleindustrien til at udvikle et elektrolyseapparat, der skal gøre brinten billigere end nogensinde før.
Eksempelvis har eksperimenterne i Henrik Stiesdals kælder resulteret i en måde at gøre apparatets elektroder mere effektive.
- Det er ikke rocket science, men vi har fået det lavet, så det er så effektiv som muligt og så billigt som muligt, fortæller han.
Og så kommer den grønne omstilling ”helt af sig selv”, mener opfinderen.