Hun var kommet i tørklæde. Hun er selv flygtning fra Bosnien, og hun virkede både dygtig og sød. Hendes far var tilmed kendt som ”en god mand” i det bosniske miljø.
Hun var én af dem.
Sådan beskriver Azmir Salihović, kasserer i Det Islamiske Trossamfund af Bosniakker i Danmark, sit første møde med den odenseanske erhvervsjurist Amira Smajic, der senere blev muldvarp og hovedperson i TV 2s dokumentar Den sorte svane.
Nu mener han, at bedraget begyndte allerede den dag i 2018.
Dukkede op med en løsning
Azmir Salihović forklarer, at Amira Smajic var dukket op til foreningens generalforsamling med løsningen på foreningens problemer.
Foreningens bankkonto var blevet spærret på grund af kontanthævninger, en humanitær organisation havde lavet fra kontoen og ikke kunne dokumentere præcist, hvad var blevet brugt til.
Vi forstår stadig ikke, hvorfor det skulle gå udover os
Derfor skulle foreningen have oprettet en ny bankkonto. Det ville Amira Smajic gerne hjælpe med, fortæller Azmir Salihović.
- Hun gik så langt for at vinde vores tillid. Alle fik et godt indtryk af hende. Hun havde ikke engang behøvet at tage tørklæde på, for mange bosniakker bærer ikke tørklæde. Men hun gjorde det for at vise, hun var en af os, siger Azmir Salihović om hendes optræden på generalforsamlingen.
Omdøbte bankkonti
Men i stedet for at oprette en bankkonto i Nordfyns Bank, som Amira Smajic lovede, gav hun foreningen sit eget kontonummer i banken.
Hun omdøbte to af sine bankkonti, så de hed Klient ITFB og sendte foreningen kontoudtog, så den kunne se de beløb, den indsatte derpå.
Det fremgår af en korrespondance mellem foreningens nye advokat Morten Ryberg Neess og Nordfyns Bank, som TV 2 har indsigt i.
På den måde fik hun i løbet af 2018 overført 1,2 millioner kroner til sig selv. Penge hun senere af Retten på Frederiksberg er blevet dømt til at tilbagebetale.
Jeg blev mere og mere mistænksom
Og penge, der ifølge foreningen skulle være gået til velgørende formål i Bosnien og arrangementer for bosniakker i Danmark.
- Vi forstår stadig ikke, hvorfor det skulle gå udover os. Vi føler os udnyttet, siger Azmir Salihović.
Han fortæller, at Amira Smajic generelt var meget svær at få fat på i det halvandet år, de havde kontakt. Hun havde ifølge ham hele tiden undskyldninger for, hvorfor de ikke kunne mødes eller tale sammen. Samt hvorfor foreningen ikke selv kunne få adgang til kontoen.
- Hendes far var syg, hun havde mistet sin telefon i Bosnien og så videre. Jeg blev mere og mere mistænksom, siger Azmir Salihović.
- Hun sagde, hun var presset til det
Derfor tog Azmir Salihović selv kontakt til Nordfyns Bank en dag i marts 2019, hvor Amira Smajic ifølge ham havde sagt, banken havde aflyst et møde mellem dem.
Nordfyns Bank gav foreningen en anden besked.
Der havde aldrig været planlagt et møde.
Og endnu værre.
I en mail til kasserer Azmir Salihovic skrev banken, at foreningen aldrig havde været kunde hos banken eller haft en konto. Det fremgår af korrespondance mellem Nordfyns Bank og foreningens advokat.
Hun sagde, hun var blevet presset til det. At hun risikerede at miste alt
I samme korrespondance bekræftede banken i en mail til foreningens nye advokat, at de konti, foreningen havde overført penge til, var Amira Smajic egne og ikke klientkonti.
Den 21. november 2019 politianmeldte Det Islamiske Trossamfund af Bosniakker i Danmark sagen.
Azmir Salihović fortæller, at foreningen oplyste Amira Smajic om politianmeldelsen, og at han konfronterede hende med bedraget i en telefonsamtale.
Ifølge kasseren Azmir Salihović begyndte Amira Smajic at græde.
- Hun sagde, hun var blevet presset til det. At hun risikerede at miste alt, siger Azmir Salihović.
Det var sidste gang, de to talte sammen, fortæller kassereren.
Dømt til at betale 1,4 millioner kroner
Azmir Salihović ved stadig ikke, om han tror på det, hun sagde dengang.
Forinden var hun ifølge ham kommet med utallige undskyldninger, og selvom hun har indrømmet sit bedrag, har foreningen fortsat ikke fået sine penge.
Det på trods af, at Retten på Frederiksberg den 9. august 2021 – inden TV 2 gik ind i samarbejdet med Amira Smajic – dømte hende til at betale foreningen 1.243.158 kroner tilbage samt renter og sagsomkostninger for den civile retssag.
Med renter og sagsomkostninger løb beløbet op i over 1,4 millioner kroner.
Det fremgår af det brev foreningens nye advokat sendte til Amira Smajic dagen efter dommen.
Sådan har TV 2 gjort
Ifølge Azmir Salihović har Amira Smajics bedrag haft store konsekvenser for foreningen.
Det Islamiske Trossamfund af Bosniakker i Danmarks får sin indtægt fra almisser fra medlemmerne.
Pengene bruges ifølge foreningen hovedsageligt på nødhjælp i deres hjemland Bosnien og andre velgørende formål som for eksempel at støtte bosniske skoler økonomisk.
Derudover går pengene til administrationsomkostninger og arrangementer for bosniakker i Danmark.
På grund af Amira Smajics bedrag kunne foreningen i to år ikke holde nogle arrangementer, fortæller Azmir Salihović.
- Det kostede på vores relation til medlemmerne, og det skabte mistro. Derfor ønsker jeg stadig, at hun skal betale for det, hun har gjort, siger Azmir Salihović.
Kassereren Azmir Salihović oplyser dog også, at Amira Smajic i juni 2019 overførte 400.000 kroner til velgørende formål i Bosnien på vegne af foreningen. Derfor er det ifølge ham reelt omkring 900.000 kroner, foreningen mangler i kassen.
- Jeg var for naiv
Det ændrer dog ikke på, at Amira Smajic af Retten på Frederiksberg er dømt til at skulle betale foreningen over 1,4 millioner kroner tilbage.
Derfor var det også med blandede følelser, Azmir Salihović så TV 2s dokumentar Den sorte svane rulle over skærmen. På den ene side er han lettet over, at det nu endelig kommer frem, at hun er kriminel.
Jeg håber, at vores historie kan betyde, at andre foreninger vil lære af det
På den anden side, var det frustrerende for ham at se, at hun fortalte, at hun ville lægge kriminaliteten bag sig, og at hun var en anden nu.
For hvis det var tilfældet, hvorfor har foreningen så stadig ikke fået sine penge?
I dag fortryder Azmir Salihović, at han ikke lavede et bedre baggrundstjek på Amira Smajic dengang. For så ville han måske have opdaget, at hun havde en række konkurser bag sig, siger han.
Eller måske havde han opdaget, at det kontonummer, Amira Smajic bad om et honorar på fra foreningen, var det samme, som det kontonummer foreningen senere fik oplyst som deres nye bankkonto.
- Jeg var for naiv, siger han nu.
Tiltalt i større straffesag
Azmir Salihović er stadig kasserer i foreningen, nu seks år efter, foreningen blev snydt. Dengang var det ellers meningen, han kun skulle hjælpe som kasserer i en kort periode.
- Jeg føler ikke, jeg kan gå, før jeg har rettet op på den skade, der skete dengang, siger han.
Foreningen er nu ved hjælp af en advokat ved at undersøge, om Amira Smajic har nogle værdier i sit hjemland Bosnien, som den kan gå efter for at få sine penge tilbage.
Men chancen er lille. Derfor er håbet om at få pengene tilbage heller ikke årsagen til, at Azmir Salihović vælger at fortælle foreningens historie.
- Jeg håber, at vores historie kan betyde, at andre foreninger vil lære af det. At der ikke er andre, der går i en fælde, som vi gjorde, siger han.
Sagen om bedrageri mod den bosniske forening er en af flere som Amira Smajic er tiltalt for i en verserende straffesag ved Retten i Odense. Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har tidligere beskrevet, at anklagerne mod Amira Smajic tæller i alt 10 punkter om bedrageri, dokumentfalsk og tyveri.
Ifølge domsbogen fra et retsmøde ved Retten i Odense den 11. januar i år, som TV 2 har fået aktindsigt i, erkender Amira Smajic, at hun snød den bosniske forening til for i alt cirka 1,2 millioner kroner.
På retsmødet forklarede hun desuden, at hun havde fabrikeret et kontoudtog, som hun sendte til foreningen, fordi den blev ved med at presse på for dokumentation.
Hun sagde også, at hun brugte pengene til at betale gæld til rockere.
Ifølge Fyens Stiftstidende mener anklagemyndigheden, at Amira Smajic skal dømmes for en særligt skærpet paragraf i straffeloven, der kan udløse helt op til otte års fængsel.
Amira Smajics advokat Carlo Siebert forklarer, at han ikke kender sagen om bedrageri mod den bosniske forening, da han ikke er advokat på den pågældende sag.
Samtidig fortæller han, at Amira Smajic ikke har mulighed for at kommentere på den, da hun på nuværende tidspunkt er syg.