Brostrøm varsler ændret fokus: Smittetal er ikke længere centrale

Det er særligt to ting, der bekymrer Søren Brostrøm, når vi går ind i et efterår uden restriktioner, men med koldere vejr.

Selvom mange danskere efterhånden er fuldt vaccinerede, skal vi til efteråret forvente stigende smittetal.

Men det er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Fremover vil styrelsens fokus nemlig ikke være på smittetal, men snarere på sygdom og indlæggelser.

Det siger Søren Brostrøm til Politiken.

- Vi har vænnet os til at se meget på de daglige smittetal. Fremover skal vi mere op i helikopteren, og i Sundhedsstyrelsen kommer vi til at fokusere mest på, hvor mange der bliver syge. Særligt blandt de vaccinerede, siger Søren Brostrøm til Politiken.

Et restriktionsløst efterår

Udmeldingen kommer, som vi ser ind i et efterår, hvor de sidste coronarestriktioner bortfalder til oktober, hvis alt går efter planen.

Det betyder, at danskerne atter må klemme sig nærmest lige så mange mennesker sammen på trængte og svedige steder, som de ønsker.

Det falder sammen med den koldere tid, hvor influenza, luftvejsinfektioner og covid-19 får bedre forudsætninger for at spredes, og derfor må vi "alt andet lige" forvente, at coronasmittetallene i Danmark vil stige, har Søren Brostrøm tidligere sagt til Berlingske.

To bekymringer

I forbindelse med stigende smittetal er Brostrøm bekymret for, at epidemien kan blusse op blandt uvaccinerede, eksempelvis børn eller folk der har valgt ikke at lade sig vaccinere. Smitteudbrud i disse grupper kan nemlig "skvulpe over" og give sygdom hos ældre og sårbare.

Dernæst er der udfordringen med gennembrudsinfektioner, som SSI tidligere har fastslået, at Delta-varianten har medført en øget risiko for. Det er infektioner, der indtræffer hos mennesker, der ellers er fuldt vaccinerede.

Ingen af vaccinerne beskytter 100 procent mod smitte, sygdom eller videresmitte, men flere studier har vist, at vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech, der er de mest udbredte i Danmark, beskytter mod langt de fleste tilfælde af alvorlig sygdom.

Oversigt

    Oversigt