Buschauffør blev overfaldet på sit arbejde – i dag kan han ikke have et almindeligt job

En voldsepisode endte med at koste buschaufføren Morten Clausen fra Odense jobbet. I dag kæmper han stadig med de psykiske følger, overfaldet har givet ham.

- De sendte mig nogle øjne.

Morten Clausen husker tydeligt den helt almindelige arbejdsdag, hvor en voldelig konflikt fik hans liv som familiefar og buschauffør til at hænge i en tynd tråd. Faktisk har hans liv ikke været det samme lige siden den dag.

Det hele skete en septemberaften for nogle år tilbage, hvor buschaufføren Morten Clausen var ude på en af vagtens sidste busture.

Hans daglige rute kom blandt andet forbi det belastede boligområde Vollsmose i Odense. Dagen havde været som alle andre, men det ændredes brat, da han holdte ind ved busstoppestedet på Vollsmose Allé.

Ved busstoppestedet stod der 10-15 mennesker. Men tre af dem skilte sig ud den dag. Det var tre unge mænd.

Diskussion om billetter

- De stod helt ude ved kantstenen, så jeg var nødt til at korrigere min kørsel for ikke at ramme dem med mine sidespejle.

quote Jeg blev utrolig sensitiv og havde mange konflikter med de passagerer, der steg på.

Morten Clausen, tidligere buschauffør

Allerede her kunne Morten Clausen fornemme, at der ville blive ballade.

De tre unge mænd var også de første til at hoppe ind i bussen, hvorefter der opstår en heftig diskussion omkring billetter. Morten Clausen holdt på, at de unge mænd skulle betale voksentakst, da han mener, de er over 15 år.

Dette bliver starten til det, der skal vise sig at få alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for Morten Clausen resten af hans liv.

Artiklen fortsætter under videoen ...

 

Et voksende problem

Morten Clausen er bestemt ikke den eneste offentligt ansatte, der har oplevet at blive udsat for vold eller psykisk vold. Hver dag bliver buschauffører, kontrollører, p-vagter og andre offentligt ansatte udsat for skældsord, trusler – og slemme tilfælde vold, som det endte med hos Morten Clausen.

Ifølge Danmarks Statistik er anmeldelser af vold og trusler om vold steget siden 1995.

Vold og trusler om vold mod offentligt ansatte

Offentligt ansatte bliver i stigende grad udsat for respektløs adfærd.

Marie Rosenkrantz Lindegaard er lektor i sociologi og har forsket i chikane og vold i det offentlige rum, og hun peger på, at netop sådan nogle konfliktsituationer, som Morten Clausen og andre offentligt ansatte oplever, handler om status og respekt.

- Man bliver irettesat af en person, som man ikke har respekt for, siger hun og fortsætter:

- Statistik viser, at den almene opfattelse af de her jobs er, at det er lavstatusjobs.

Borgere, der bliver irettesat af kontrollører eller lignende, prøver altså ifølge Marie Rosenkrantz Lindegaard at undgå at tabe ansigt. De prøver at opretholde eller generobre noget respekt.
Knytnæveslag i tindingen
Før Morten Clausen fik set sig om, stak den ene unge mand en tikrone op under hans næse. Han prøvede at afværge, men tikronen blev presset yderligere og endnu mere insisterende op under hans næse.

På dette tidspunkt blev Morten Clausen klar over, at det ville ende galt. Han trøstede sig med, at han havde trykket på alarmknappen, så hjælpen var på vej.

Situationen var tilspidset, men alligevel stod de unge mænd og grinede. En af dem spyttede ham i ansigtet. Og netop det gjorde, at Morten Clausen følte sig magtesløs. Han havde brug for hjælp.

Selvom der kun var gået få minutter, føltes det som en evighed, og Morten Clausen blev pludselig usikker på, om han nu havde fået trykket på alarmknappen.

Derfor besluttede han sig for at trykke på den ekstra alarmknap, der sad på siden af sædet. Han vendte sig væk fra de unge mænd for at finde knappen. Men idet han vendte sig, får han et knytnæveslag.

- Jeg bliver slået lige i tindingen. Og før jeg ved af det, får jeg et slag mere.

Ingen hjalp

Idet Morten Clausen fik jaget de tre unge mænd ud af bussen, nærmede en kvinde sig ham.

- Hvornår har du tænkt dig at køre videre?, hørte han kvinden spørge, som om intet var hændt.

- Ud af bussen. Alle sammen, sagde Morten Clausen bestemt.

Da bussen var tom, lukkede og låste han alle dørene, indtil politiet kom. På dette tidspunkt følte han vrede. Vrede over de unge mænds opførsel, men også vrede over, at ingen greb ind og hjalp ham.

Først senere kom angsten snigende.

Begyndte at glemme navne

Politiet ankom, og Morten kom en tur på skadestuen, hvorefter han blev afhørt på politistationen. Allerede dagen efter var han til samtale på sin arbejdsplads, fordi han skulle have krisehjælp.

Efter en uges tid var han tilbage i bussen, men det blev aldrig det samme.

- Jeg blev aldrig en almindelig buschauffør. Jeg begyndte at måle alle, der steg på. Jeg blev utrolig sensitiv og havde mange konflikter med de passagerer, der steg på.

Først efter et år fandt man ud af, at han havde PTSD - posttraumatisk stresssyndrom. Han var begyndt at glemme ting og havde svært ved at finde rundt i ugedagene.

- Jeg kunne eksempelvis ikke huske navne på mine nærmeste venner, og jeg blev meget temperamentsfuld.

Får stadig flashbacks

Morten Clausens reaktion på overfaldet er ikke ualmindeligt. Bliver man udsat for en truende, skræmmende eller grufuld oplevelse, hvor man mister kontrol over situationen, kan det udløse posttraumatisk stresssyndrom.

Selvom det er 13 år siden, at voldsepisoden fandt sted, kan Morten Clausen stadig få ubehagelige flashbacks, hvor han bliver utilpas.

Det er en helt normal reaktion for PTSD-ramte, og det skete blandt andet, da han var ude og optage til programmet ’De respektløse danskere’.

Må acceptere sin sygdom

Heldigvis for Morten Clausen var han hurtig til at erkende, at han var syg og fik derfor den professionelle hjælp, han havde behov for.

Men selvom både psykologer og psykiatere har behandlet ham, hænger oplevelsen stadig over ham som en tung sort sky. Ikke hver dag og hele tiden. Men den ligger og lurer.

Morten Clausen er i dag førtidspensionist, og han har efterhånden også accepteret, at han nok skal være det resten af sit liv.

- Jeg er hamrende træt af det, for jeg har både haft min egen it-virksomhed, arbejdet i teaterbranchen og som buschauffør. Så det er frustrerende at være brændt inde i sin egen krop, som egentlig gerne vil en masse ting.

Sådan hjalp han sig selv

For at holde sig i gang prøvede han i en periode at hjælpe på et ældrecenter. Her introducerede han NemID for de ældre, men blot otte timer om ugen gjorde ham træt.

Den helt store udfordring for Morten Clausen i dag er at holde sig i gang. Og det er han heldigvis god til.

I perioden efter voldsepisoden skrev en han masse læserbreve. De blev aldrig publiceret nogen steder, men det hjalp at få hans frustrationer ned på papir. Derudover sørger han for at have noget at give sig til derhjemme.

Han håber dog stadig på, at han på et tidspunkt kan arbejde på nedsat tid – selvom han er førtidspensionist.

Kan billetkontrollører og parkeringsvagter få dig som borger helt op i det røde felt, så du opfører dig respektløst? Så vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til mhma@tv2.dk

TV 2 sender programmet ’De respektløse danskere’ i to afsnit. Første afsnit blev sendt mandag aften. Andet afsnit sendes torsdag 30. november klokken 20.00.

Du kan også se programmerne på TV 2 PLAY.

Oversigt

    Oversigt