I det fynske folks tjeneste

Bykonger abdicerer - det sender tusindvis af stemmer i spil

Populære borgmestres farvel skaber usikkerhed, for vælgerne stemmer ikke nødvendigvis på den afgående bykonges afløser eller parti.

I samarbejde med TV2.dk

Lige knap 32 år.

Så lang tid har Middelfarts nu tidligere socialdemokratiske borgmester Steen Dahlstrøm siddet på magten i Fyns vestligste kommune.

Men snart er det slut. Ved kommunalvalget den 21. november er Steen Dahlstrøm ikke spids- og dermed borgmesterkandidat på stemmesedlen, og tusindvis af middelfartere skal derfor sætte deres kryds ud for et nyt navn.

Det er spændende, når bykongerne abdicerer, for der er en masse stemmer, som kastes op i luften, men som vi ikke ved, hvor falder ned

Ulrik Kjær, kommunalforsker

Det samme gør sig gældende i flere andre kommuner, hvor store stemmeslugere ikke stiller op. Dermed kan nye scenarier udfolde sig.

Faktisk ved vi med sikkerhed, at minimum fem af de ti fynske kommuner får en ny person i spidsen, når stemmerne er talt op.

- Det er spændende, når bykongerne abdicerer, for der er en masse stemmer, som kastes op i luften, men som vi ikke ved, hvor falder ned. Det medfører en stor uforudsigelighed og kan gå både den ene og den anden vej, siger kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

VALGPROFIL:

Steen Ole Dahlstrøm

Bykongerne mangler

Usikkerheden består i, at vælgerne til kommunalvalg i høj grad stemmer på personen og derfor ikke nødvendigvis på det parti, som de normalt ville stemme på til et folketingsvalg.

- Men hvad gør de folk, når bykongen er væk? Vi kan ikke bare regne med, at de personlige stemmer går videre til den nye spidskandidat eller samme parti. Det er derfor, at det bliver så interessant, forklarer TV 2s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen.

Men hvad sker der så ude i de afgående bykongers kommuner? Herunder kan du læse de mulige scenarier for to af dem.

Middelfart Kommune: Steen Dahlstrøm (S)

Steen Dahlstrøm var Danmarks længst siddende nuværende borgmester, da han tidligere i år trak sig med stress. Han fik knap over 3700 personlige stemmer ved sidste valg. Foto: Claus Fisker / Scanpix

Middelfarts borgmester gennem næsten 32 år, Steen Dahlstrøm (S), meddelte den 1. september, at han trak sig fra posten med øjeblikkelig virkning på grund af stress. 66-årige Dahlstrøm var indtil da Danmarks længst siddende nuværende borgmester.

Læs også Middelfart-borgmester træder tilbage

Afløseren var partifællen Johannes Lundsfryd Jensen, der nu efter bare få måneder på posten skal forsøge at overbevise vælgerne om at lade ham fortsætte. Men Steen Dahlstrøms afgang som borgmester har fået andre partier til at øjne muligheder. 

- Det er et åbent spil i Middelfart. Det har været en lidt håbløs måde at videregive magten, hvor den nye spidskandidat ikke har haft mulighed for at bruge embedet til at etablere sig, så han er bagud på point fra start. Så de andre partier får ikke større mulighed, siger Thomas Funding Therkildsen.

VALGPROFIL:

Johannes Lundsfryd Jensen

Steen Dahlstrøm genopstiller dog til byrådet, bare ikke som borgmesterkandidat, hvilket kan betyde, at Middelfart ender med en noget atypisk situation, forklarer TV 2s politiske analytiker.

- Det kan ende med, at vi får et noget specielt valgresultat, hvor Socialdemokratiet genvinder magten, men hvor Dahlstrøm får flere stemmer end deres borgmesterkandidat. Så i den henseende vil det være en fordel, hvis han kan sætte sig i baggrunden og lade den nye mand komme til.

Odense Kommune: Anker Boye (S)

Anker Boye overlod borgmesterposten til Peter Rahbæk Juel den 1. januar 2017. Han fik 11.900 personlige stemmer ved sidste valg. Foto: Claus Fisker / Scanpix

Lidt atypisk for en bykonge har Anker Boye været borgmester af to omgange. Først fra 1994 til 2005 og så igen fra 2010 til 2016, hvor han trak sig og overlod pladsen til 40-årige Peter Rahbæk Juel, der nu selv skal genvinde borgmesterposten. 

Læs også Anker Boye stopper før tid

Men Peter Rahbæk Juel har den fordel, at han har haft næsten et år til at etablere sig selv for Odenses borgere, og det giver ham en god position i kampen mod Venstres borgmesterkandidat, 43-årige Jane Jegind, mener Thomas Funding Therkildsen.

- Han har fået et år i embedet til at profilere sig selv, blandt andet med et budgetforlig i Odense, hvor Socialdemokratiet har lavet et smalt budgetforlig og sat skatten op og på den måde skabt en meget klar politisk profil. Om man så vinder valg ved at sætte skatten op, er det åbne spørgsmål.

VALGPROFIL:

Peter Rahbæk Juel

- Peter Rahbæk Juel har derudover været meget synlig omkring bandekonflikten i Odense, og det taler til hans klare fordel. Det katapulterede ham fra at være kendt af meget få, til at rigtig mange kender ham. Så her står afløseren for den gamle bykonge med langt bedre kort på hånden, end i eksempelvis Middelfart.

Flere nye fynske borgmestre

Også på Ærø skal de have ny borgmester. Jørgen Otto Jørgensen (S) har på nær fire år fra 2010-14 været borgmester på Ærø siden 1998.

Men til kommunalvalget er det slut.

- Når man har nået den alder, jeg har, så skal man overveje, hvad man vil bruge resten af sit liv på. Og hvis jeg genopstiller og bliver valgt, så er det jo seks år fra nu, jeg har lagt beslag på, sagde den 65-årige borgmester til TV 2/Fyn, da han offentliggjorde sin beslutning.
Hvis linket ikke virker i din browser, kan du klikke dig direkte til kandidattesten her.

- Jeg har været med i 20 år, når den her periode er gået, heraf de 16 år som borgmester. Så jeg føler, jeg har gjort mit, og det er tid til, at nye kræfter skal tage over, sagde Jørgen Otto Jørgensen. 

Læs også Ærø-borgmester genopstiller ikke

Men efter kommunalvalget den 21. november er det slut. Helt slut. Ikke bare trækker Jørgen Otto Jørgensen sig som borgmester, han stopper helt i lokalpolitik. 

Også Faaborg-Midtfyn skal have ny borgmester

En anden aftrædende borgmester er Christian Thygesen fra Venstre, der blev valgt ind som Faaborg-Midtfyns borgmester ved seneste valg i 2013.

Læs også Borgmester træder af: Jeg var aldrig født til politik

Selv opfatter han ikke sig selv som den fødte politiker, og derfor vender han efter valget tilbage til livet som selvstændig. 

- Mit motiv for overhovedet at stille op, det var at være med til at skabe nogle forandrigner i Faaborg-Midtfyn Kommune og på Fyn generelt. Jeg var blevet meget provokeret af al den her tale om udkantsdanmark. Jeg bryder mig ikke om det begreb overhovedet. Det er ligesom blevet en undskyldning for apati og ikke at gøre noget, fortalte Christian Thygesen, da han havde besluttet sig.

Læs også Langelands borgmester genopstiller ikke

Langelands borgmester genopstiller ikke

Efter otte år smider også Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V) borgmesterkæden. Han genopstiller ikke som spidskandidat ved valget. 

I en pressemeddelelse til Fyens.dk skrev borgmesteren, at han trækker sig fra posten på grund af dårligt helbred.

Bjarne Nielsen stiller dog fortsat op til valget - bare ikke som borgmesterkandidat.