Danske vinbønder klar til boblehøst

Årets sommer var for kold til fyldige rødvine, men optimal til elegante hvidvine som de tyske.

Selvom mange har oplevet årets sommer som middelmådig oven på den rekordvarme sommer i 2018, har den faktisk været både lidt varmere og mere solrig end normalt. Derfor ser de danske vinbønder også frem til en fin høst af druer til hvide og boblende vine.

- Jeg vurderer, at høsten bliver rigtig fin i år, fortæller den fynske vinavler Jacob Klitgaard, der fredag indleder årets druehøst på markerne uden for Odense.

Som vinavler er han en af dem, der nyder godt af det lidt varmere klima her i landet, hvor gennemsnitstemperaturen er steget en grad. Forandringerne kan han mærke på høsten.

- Klimaet har forandret sig en del i forhold til, da jeg startede med at producere vin i 2005. Vi har fået varmere somre de seneste fem-seks år, siger han.

Nogle er mere lige end andre

Det er ifølge Jacob Klitgaard særligt de lige år, 2014, 2016 og 2018, som har været helt ekstraordinære for vinbønderne, mens de ulige år har budt på mere blandet sommervejr og dermed også mere ordinære høstudbytter.

Som vinbonde er det svært at forudse, hvilke vine man ender med at stå med, når først dyrkning, høst, produktion og lagring er overstået.

Jacob Klitgaard fortæller, at de i år fokuserer på produktionen af de mousserende vine.

- Vejret var ikke varmt nok til rødvin som sidste år, siger han.

Fra Champagne til Rhinen

Hos TV 2 Vejret nikker meteorolog Andres Brandt genkendende til udsagnet om, at sidste års sommer var helt ekstraordinær.

- Det var en sommer med sol og varme, som man normalt kun oplever det i det franske vindistrikt Champagne, siger han.

Det er dog ikke ensbetydende med, at sommeren i år ikke har været egnet til vinproduktion i Danmark, understreger Anders Brandt.

- Det har været 1,6 grader varmere end normalt og den niende varmeste sommer, siden man begyndte med systematiske målinger i 1873. I år har danske vinavlere således bare måttet ’nøjes’ med et vejr som de nordlige tyske vindistrikter i Rhindalen.

Varm sommer gav store muskler

På Klitgaard Vin vurderer Jakob Klitgaard, at årgang 2019 bliver knap så fyldig og alkoholpræget som sidste års vin.

- Det bliver nok en lidt mere elegant vin, som også har brug for at modne lidt længere end sidste år, som mere var en muskelvin, siger han.

Hvordan vinene ender, er dog fortsat kun et gæt.