Danskere flyver hjem fra ferie velvidende, at de er smittede

Hvis man bliver smittet, mens man er på ferie, skal man isolere sig og følge lokale myndigheders anbefalinger.

Der er ikke noget, der kan fjerne glæden ved en tiltrængt rejse sydpå som en positiv coronatest.

Og selvom man skal isolere sig og følge de lokale myndigheders anbefalinger, vælger flere smittede danskere alligevel at boarde flyet med kurs mod Danmark.

Det fortæller direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen:

- Vi har fået henvendelser fra danskere, der måske er overrasket over, at de er blevet smittet på ferien. Nogen af dem har ingen symptomer og siger, at "nu tager jeg altså hjem". Og så ved vi, at de er taget i lufthavnen og er rejst.

De smittede danskere bliver "fanget", når de bliver testet ved ankomst til Danmark, hvorefter smitteopsporingen går i gang med at finde ud af, hvem de eksempelvis har siddet tæt på i flyet.

- Så vi ved konkret, at der er smittede, som er rejst hjem, hvilket vi jo synes, er ekstremt uhensigtsmæssigt, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Ville være rart med en særløsning

Antallet af danskere, der tager coronavirus med hjem fra udlandet, er stigende, og tal fra fredag fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at næsten hver femte smittede herhjemme tror, de er blevet smittet uden for Danmarks grænser.

Ugen forinden lå tallet på hver syvende. Det er især Spanien, som stikker ud i statistikkerne, for størstedelen af danskere, som tror, de er blevet smittet i udlandet, har været i Spanien.

Erik Brøgger Rasmussen siger, at smittede danskere, der er blevet testet positiv på deres ferie, typisk ringer til Udenrigsministeriet for at spørge til, hvordan de skal forholde sig.

- Langt hovedparten ved jo instinktivt godt, at de skal i isolation, men der er også nogle, som ringer for at spørge, om vi kan gøre et eller andet for dem.

- Jeg tror ikke, de naivt håber på, at vi sender kavaleriet og henter dem hjem, men de har det sådan, at det måske ville være rart, hvis Udenrigsministeriet kunne fikse en eller anden særløsning. Der er bare ikke meget, vi kan gøre, lyder det fra direktøren.

Bliver først opdaget, når man lander i Danmark

Lonnie Christiansen er rejseleder på den spanske solkyst Costa del Sol, og hun hjælper mange danske turister med at blive testet og gå i karantæne, hvis testen er positiv.

Men hun oplever også, at nogle af de smittede danskere tager flyet hjem eller begiver sig ud i samfundet i Spanien, velvidende at de risikerer at smitte andre.

- De tænker "okay, jeg skal blive her i isolation i 11 dage, og det betyder, jeg skal betale hotelværelse og købe en ny flybillet".

- Og så flyver de hjem, for der er alligevel ingen, der opdager det, før de er i Danmark. Jeg ved, at der er nogen, som har gjort det. Det er udbredt. Og det er ikke i orden, fortæller Lonnie Christiansen.

Kan ikke være det bekendt

Tilbage i Danmark påpeger Erik Brøgger Rasmussen, at det heldigvis er de færreste, der bliver smittet, mens de er på ferie. Alligevel bliver man nødt til at tage det med i sine overvejelser, inden man rejser.

Han minder om, at der i Danmark er en forventning om, at man går i isolation, hvis man er smittet, og at samme forventning gælder i udlandet.

- Hvis du er smittet og sidder i et fly, bliver alle, der sidder omkring dig, også sendt hjem. Og det synes jeg måske ikke, at man kan være bekendt. Dels at man udsætter andre for smitte, og dels at de måske kommer til at bruge en uges tid på, at andre bare gerne ville hjem i en fart, selvom de vidste, de var smittet.

Skulle uheldet være ude, og man bliver smittet i udlandet, opfordrer Erik Brøgger Rasmussen til, at man orienterer sig om de lokale myndigheders anbefalinger og følger dem.

Oversigt

    Oversigt