I det fynske folks tjeneste

Det meste af Fyn er ramt af hedebølge

Danmark er ramt af landsdækkende hedebølge. På Fyn er det kun kysterne, der går fri.

I samarbejde med TV2.dk

Danmark er nu ramt af landsdækkende hedebølge. Det er femte gang på 14 år, at det sker.

Varmen har nu fat i så store dele af Danmark, at der er tale om landsdækkende hedebølge.

Læs også Rørt gårdejer efter voldsom brand: - Der var ild overalt

Fredag er den tredje tropedag i træk, og indtil klokken 15 er temperaturen toppet på 31,1 grader ved Flakkebjerg på Sydvestsjælland.

For at kunne bruge betegnelsen hedebølge i Danmark, skal gennemsnittet af de seneste tre dages maksimumtemperaturer overstige 28 grader. Sker det i mere end halvdelen af landet, er hedebølgen landsdækkende.

I de røde områder er der nu hedebølge - og da de dækker mere end halvdelen af Danmarks areal, er hedebølgen derfor per definition landsdækkende. Foto: TV 2 VEJRET Foto: TV 2 VEJRET

De nyeste tal fra DMI's 51 vejrstationer i Danmark viser, at der er hedebølge ved 30 af dem. Det svarer til 59 procent af stationerne.

Regner man et vægtet gennemsnit ud, så større landsdele tæller mere end arealmæssigt mindre landsdele, er der hedebølge i omtrent 70 procent af landet.

Store dele af de områder, der ikke oplever hedebølgen, har i stedet varmebølge. Det vil sige, at den gennemsnitlige maksimumtemperatur over tre dage overstige 25 grader. Der er tilfældet i cirka 90 procent af landet.

Hedebølge med over 30 grader

Stærkest er hedebølgen i den vestjyske by Borris, hvor gennemsnittet af de seneste tre dages højeste temperaturer er 31,2 grader. Varmest var det onsdag, hvor byen fik 32,8 grader.

Også i Mejrup i det nordvestlige Jylland, samt Askov i Sydjylland, er hedebølgen over 30 grader.

Derudover er der fire andre steder i Danmark, hvor gennemsnittet af de tre seneste dages maksimumtemperaturer er præcis 30 grader. Blandt andet Holbæk, som er det varmeste sted på Sjælland i disse dage.

Det koldeste sted i Danmark lige nu er Kegnæs på det østlige Als, hvor gennemsnittet af de seneste tre dage er 22,4 grader.

Femte landsdækkende hedebølge på 14 år

Der går ofte flere år mellem landsdækkende hedebølger. Sidste års rekordvarme sommer bød dog ikke overraskende på netop det.

Inden da skal vi tilbage til 2014, 2008 og 2006 for sidst at finde landsdækkende hedebølger. I sommeren 2017 havde vi ikke engang landsdækkende varmebølge på noget tidspunkt.

Den mest omfattende hedebølge vi har haft i Danmark varede fra den 4. til 11. august 1975. Varmen kulminerede 10. august, hvor temperaturen steg til 36,4 grader i Holstebro. Det er fortsat Danmarks gældende varmerekord.

Det varme sommervejr fortsætter lørdag og søndag, dog med lidt lavere temperaturer. Fra søndag kan der derudover også komme byger, der kan være med torden.

I samarbejde med TV2.dk