Faldt om med hjertestop på Langeland - var det sket i København, var han måske død i dag

På Langeland har frivillige sat hurtig hjælp ved hjertestop i system. I hele landet bliver stadig flere reddet af hjertestartere.

I juni 2016 faldt Ebbe Christensen fra Langeland pludseligt om på køkkengulvet med et hjertestop.

Når han kan sidde i dag og fortælle om sin oplevelse dengang, så skyldes det ikke mindst Langelands frivillige korps af akuthjælpere.

I Ebbe Christensens tilfælde var det akuthjælper Jacob Ottesen, der nåede hurtigt frem med en hjertestarter og hjalp Ebbes kone Birgit med førstehjælp.

Ebbe Christensen er da heller ikke i tvivl om sin skæbne, hvis ikke han havde fået hjælp fra Langelands korps af akuthjælpere:

- Jeg havde nok ikke siddet her i dag som jeg gør. Det havde jeg ikke, siger han.

Frivillige kommer hurtigt frem

Tilbage i 2011 dannede en gruppe af borgere på Langeland korpset af frivillige akuthjælpere, fordi de kunne se, at det ofte tog lang tid, før en ambulance kunne nå frem fra Fyn.

I dag betyder det, at når der bliver ringet efter en ambulance, så bliver der samtidigt alarmeret en akuthjælper som Jacob Ottesen, der hurtigt kan hente en hjertestarter og nå frem med den første afgørende hjælp.

- Inden vi kom, så tvivler jeg på, at der var ret mange, der overlevede et hjertestop på Langeland. I dag vil jeg sige, at jeg næsten hellere vil have et hjertestop på Langeland end jeg vil have det på Rådhuspladsen i København, siger Henrik Schakow, der er formand for Langelands Hjertestarterforening.

Ikke kun på Langeland, men over hele landet har frivillige med hjertestartere gjort chancerne for at overleve et hjertestop markant bedre. Chancen for at overleve et hjertestop udenfor et hospital er på få år tredoblet til nu 13 procent.

Oversigt

    Oversigt