I det fynske folks tjeneste

Forsvarsadvokater om Papes forslag: - Uskyldige vil blive dømt

To forsvaradvokater mener, at det er et retssikkerhedsproblem at give vidner mulighed for at være anonyme.

I samarbejde med TV2.dk

Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er på vej med ti nye initiativer, som skal øge beskyttelsen af vidner i straffesager, hvor kriminelle fra bander er tiltalt.

Vidner skal blandt andet have mulighed for at afgive forklaring anonymt. Forslaget kommer som en reaktion på den bandekonflikt, der udspiller sig i København. Her er der for tiden indgået våbenhvile mellem de to bander Loyal To Familia, og det der tidligere hed Brothas. 

Læs også Nicolaj lever i skjul for Black Army: Nu vil Pape gøre noget

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen mener, at forslaget om anonyme vidner udgør et problem for retssikkerheden.

- Med det her forslag vil man få flere dømt, men man vil også få flere uskyldige dømt, siger Michael Juul Eriksen til TV 2.

Usande forklaringer

Han uddyber, at hvis nogle grupperinger er i konflikt med hinanden, kan forslaget give banderne mulighed for at udnytte retssystemet.

De kan komme med usande forklaringer og fabrikere anonyme vidner for at få et medlem fra den anden gruppering fængslet.

- Mange vil også gå fri, fordi det viser sig, at nogle vidner ikke fortæller sandheden, siger forsvarsadvokaten.

Navne- og adressebeskyttelse

Michael Juul Eriksens skepsis bliver bakket op af en anden forsvarsadvokat – Mette Grith Stage.

- Det er et grundlæggende princip i retssikkerheden, at man som tiltalt ved, hvem der vidner imod en. Derfor er det højst betænkeligt, når vidner anonymiseres, siger hun til Ritzau.

Det er i dag allerede muligt at bruge anonyme vidner i straffesager. Tiltaltes forsvarsadvokat vil i så fald vide, hvem vidnet er, men vil ikke kunne drøfte det med den tiltalte.

Udover anonyme vidner foreslår Søren Pape Poulsen også, at vidner skal have en fast kontaktperson ved politiet, og han vil udvide brugen af videoafhøringer. Den tiltalte i en bandesag skal kunne føres ud af retssalen, når vidnet skal forklare sig, og bestemte grupper eller personer skal nægtes adgang til retssalen.

Derudover skal vidner også have mulighed for navne- og adressebeskyttelse.

- Forudsætningen for at få folk bag tremmer er, at folk tør vidne. Det må aldrig være sådan i Danmark, at du ikke vidner, fordi du er bange for repressalier, og vi kan se, at vi har en udfordring dér, siger Søren Pape Poulsen til Berlingske.

Retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) siger, at partiet "bakker helhjertet op om de initiativer", og retsordfører Trine Bramsen (S) bakker ligeledes op.

TV 2/Fyn lavede i oktober et interview med Nicolaj Hansen, der lever i skjul for Black Army. Han har kæmpet for bedre beskyttelse af voldsofre. Se tv-indslaget herunder:   

03:00 Luk video