Fyn rammes hårdt: Stigende energipriser rammer skævt mellem land og by

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd kalder udviklingen for "skræmmende" og en afspejling af, hvor slemt det står til i provinsen.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag udskrev valg til Folketinget, betonede hun behovet for at hjælpe danskere, der var ramt af de buldrende prisstigninger.

- Socialdemokratiet vil hjælpe jer, som krisen rammer hårdest – og de dele af Danmark, som den tynger mest, lød ordene.

Og noget kan tyde på, at der er et akut behov for at se på, netop hvor krisen rammer hårdest.

For i en ny analyse, som Finans Danmark har udarbejdet for TV 2, er det tydeligt, at danskere i provinsen bliver langt hårdere ramt af den nuværende energikrise end danskere i de større byer og hovedstadsområdet.

Energipriserne har de seneste måneder været på en sand himmelflugt, og det kan særligt mærkes på pengepungen i flere danske familier, som bor i kommunerne i landets yderområder.

Fyn rammes hårdt

Fyn er særligt hårdt ramt. Tre fynske kommuner ligger i toppen over landets 98 kommuner, hvor flest familier kan se frem til en ekstra månedlig varmeregning.

Det gælder især familier i Nordfyns Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune og Ærø Kommune.

På Nordfyn er det næsten hver tredje familie, der kommer til at mærke energikrisen ekstra hårdt på pengepungen. 

Analysen ser på andelen af danske familier, der risikerer en ekstra månedlig varmeregning på mere end ti procent af deres disponible indkomst. I udregningen indgår priser på gas, el og fjernvarme, men ikke træpiller.

Andel af fynske familier, der risikerer en ekstra månedlig varmeregning på mere end ti procent af deres disponible indkomst:

Forskellen mellem land og by er tydelig, da færre familier er ramt af de stigende priser på gas, el og fjernvarme i landets største byer samt hovedstadsområdet.

Top-ti over kommuner i hele landet med familier, der risikerer en ekstra månedlig varmeregning på mere end ti procent af deres disponible indkomst (de fynske kommuner er markeret med fed):

1 Stevns 42 procent

2 Odsherred 39 procent

3 Læsø 38 procent

4 Morsø Kommune 36 procent

5 Lejre 32 procent

6 Nordfyn 31 procent

7 Faaborg-Midtfyn 31 procent

8 Holbæk 30 procent

9 Ærø Kommune 29 procent

10 Faxe 28 procent

Kilde: Finans Danmark

Opvarmningstype er afgørende

Analysen viser, at den ekstra varmeregning er afhængig af boligernes størrelse og energimæssige stand.

De store merregninger ses især i områder, hvor mange huse er opvarmet af et gasfyr. Det gælder eksempelvis Dragør, Lejre og flere kommuner ved Køge Bugt.

Familier er særlig ramt, hvis de bor i huse, der er bygget før 1960 og som ikke er blevet efterisoleret, og samtidig er på 150 kvadratmeter eller derover.

Disse familier risikerer en merregning ved et uændret varmeforbrug på 5000 kroner eller mere om måneden.

Andelen af danske familier, der vil opleve en sådan prisstigning på energi til at opvarme husstanden udgør 14 procent, viser tallene.