Han vejer 300 kilo: - Folks historie er ofte en anden, end den man lige regner med

Stefan Jepsen er ekstremt overvægtig og har længe været i tvivl om, hvordan han er endt, hvor han er. Nu har han besluttet sig for at finde ud af det.

Stefan Awesome Jepsen tager en stor bid af sin hamburger fra McDonalds.

Han ligger på siden i sengen, imens han spiser.

Foran ham ligger fire hamburgere til og ved siden af en quarter pounder med ost.

I vindueskarmen står tre fyldte bægere med sodavand.

Det er ikke, fordi Stefan er voldsomt sulten, når han spiser burger nummer tre, fire og fem. Han kan bare ikke lade være. Det giver ham en følelse af lykke.

- En falsk lykke, siger han.

Og den har han brug for.

Stefan Awesome Jepsen er 32 år gammel og vejer omkring 300 kilo.

I dokumentar ’Stor mand’ fortæller han sin historie.

Med et BMI tæt på 100 hører han til den allermest overvægtige del af danskerne.

1,6 procent af alle danske mænd har således et BMI på over 40.

Men der er en forklaring på, at Stefan Jepsen er blevet så overvægtig. Og han håber, at han, ved at stå frem med sin historie, vil kunne nuancere danskernes syn på svært overvægtige.

- Jeg kunne godt tænke mig at være med til at nedbryde tabuet omkring overvægt, inden folk begynder at pege fingre og grine ad en, siger han.

Stefan har købt mellemnavnet Awesome. Det er både lidt for sjov, men også, fordi det minder ham om, at man skal huske at lege hele livet.
Stefan har købt mellemnavnet Awesome. Det er både lidt for sjov, men også, fordi det minder ham om, at man skal huske at lege hele livet.
Foto: TV 2 Vejret

Årets kunde hos Just Eat

Stefan Awesome Jepsens overvægt eksploderede for alvor, da han mistede sin plads som kokkeelev for cirka 12 år siden.

Førhen havde han haft et kaotisk liv hos plejefamilier, som hjemløs, indbrudstyv og boende på herberger.

Men da drømmen om kokketjansen brast, skete der noget inden i ham.

- Ligegyldigheden tog bare over. Jeg havde vitterligt ikke noget ærinde i den her verden, siger han.

Stefan Jepsen købte en computer og begyndte at spille. Han lukkede sig mere og mere inde og kom ikke meget ud.

Dagens indtag af mad og drikke bestod af en hel masse halvanden liters cola.

Frokosten bestod af en pakke toastbrød, to pakker pålæg og en tube remoulade.

- Omkring klokken 18 bestilte jeg en familiepizza og en bakke pomfritter. Lidt over midnat bestilte jeg det samme igen, fortæller Stefan Jepsen.

Han blev årets kunde hos Just Eat to år i træk.

Og på bare to år tog han 200 kilo på, hvilket svarer til cirka otte kilo om måneden.

I dag er Stefan Awesome Jepsen så stor, at han må køre rundt på sin rollator, når han skal bevæge sig omkring i sit hjem.

I dag er Stefan Jepsen så stor, at han må køre rundt på sin rollator, når han skal bevæge sig omkring i sit hjem.
I dag er Stefan Jepsen så stor, at han må køre rundt på sin rollator, når han skal bevæge sig omkring i sit hjem.
Foto: TV 2 Vejret

Sideløbende med vægtstigningen begyndte Stefan Awesome Jepsen at få angst. Det blev så alvorligt, at han nogle gange lukkede sig inde i sin bolig i månedsvis og halve år ad gangen.

I dag er han så stor, at han risikerer at dø af det. Det ved han godt.

Men selv med den risiko hængende over hovedet kan han ikke stoppe med at spise.

Stefan Jepsen.
Stefan Jepsen.
Foto: TV 2 Vejret

- Råber af mig selv

Stefan Awesome Jepsen har fået hjælp og råd til at komme ned i vægt. Han har fået slankemedicin og har gået til diætist. Han ved godt, hvad der er rigtigt og forkert at spise.

Det ved han også, når han om natten er oppe at tisse og bagefter styrer direkte ud i køkkenet for at spise en pose M&M’s eller chips.

- Jeg bander mig selv langt væk, hver gang jeg går ud for at hente noget i køkkenet. Nogle gange så råber jeg også ad mig selv, mens jeg går derud, fortæller Stefan Awesome Jepsen.

Alligevel kan han ikke lade være.

For Stefan Awesome Jepsen lider af BED også kaldet tvangsoverspisning.

Stefan Jepsen har fået medicinsk behandling, gået til diætist og været indstillet til en fedmeoperation, han dog ikke fik. Men ingen af tiltagende har hjulpet ham på længere sigt.
Stefan Jepsen har fået medicinsk behandling, gået til diætist og været indstillet til en fedmeoperation, han dog ikke fik. Men ingen af tiltagende har hjulpet ham på længere sigt.
Foto: TV 2 Vejret

Tvangsoverspisning er blandt andet kendetegnet ved, at man spiser store mængder af mad indenfor et meget kort tidsrum, samtidig med at man har følelsen af at miste kontrollen.

Man spiser ofte for at dæmpe negative følelser, og spisningen bliver på den måde en form for misbrug.

Og det er derfor, man ikke bare kan stoppe med at spise.

Det forklarer Laila Walther, der er direktør for Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Her behandler man folk for BED. Og Laila Walther oplever, at personer med BED tit er blevet mødt med reaktioner som, ”hvorfor spiser du ikke bare lidt mindre?”

- Det svarer til at sige til nogen med en depression, om de ikke bare kan tage sig sammen og være gladere. Det kan man ikke, forklarer Laila Walther.

Når folk, der lider af tvangsoverspisning, lige har spist, rammes de ofte af følelser som skam, skyld, væmmelse og lavt selvværd, fortæller hun.

For modsat en række andre misbrug, er det ofte svært at skjule overspisning, da man kan blive overvægtig.

- Det er så skamfuldt at miste kontrollen over spisning. Der er en enorm selvstigmatisering, og folk er meget forpinte, når de kommer til os, siger Laila Walther.

Den skam kender Stefan Awesome Jepsen alt til. Det er også derfor, hans tvangsspisning ofte kun foregår ét sted.

Fotograf: TV 2

Et misbrugsrum

Stefan Awesome Jepsen spiser som regel i sit soveværelse – eller sit misbrugsrum, som han kalder det.

For det er præcis, hvad han ser sig selv som. En misbruger. Og han skammer sig så meget over det, at han helst vil spise i soveværelset.

Men skammen er også hjulpet på vej af omgivelsernes reaktioner.

Dem har Stefan Awesome Jepsen mødt mange af.

Der er alt lige fra medlidenhedsfulde blikke til folk, der ruller vinduet ned i bilen og råber ”Fede svin” eller ”Er du sulten?”, når de kører forbi ham på gaden.

- Hvis jeg gik på tanken eller var ude at handle, gik der sjældent lang tid, før nogle unge bag mig gjorde tykt grin med mig og sagde ting som ”Det var da godt, vi kom før ham, for nu er der nok ikke mere slik tilbage”, fortæller Stefan Awesome Jepsen.

Engang blev han så vred over en kommentar, at han vendte sig om og stak en af dem en flad.

- Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor de skal træde på nogen, der ligger ned. Hvis du går igennem en park og ser en bums ligge med afrevet tøj, ville du da heller ikke gå hen og sparke til ham?, siger han.

De nedladende ord og kommentarer har én effekt på Stefan. Han går direkte hjem og spiser endnu mere. For at dulme de dårlige følelser.

Men det er længe siden, han har været ude blandt folk. For hans angst og vægt gør det svært for ham.

Fotograf: TV 2

Egen skyld?

I dag vejer Stefan Awesome Jepsen så meget, at han ikke selv må stå ud af sin seng om morgenen. For risikoen for blodpropper er for stor.

Derfor må han vente på en hjemmeplejer, der kan give ham støttestrømper på.

Derudover får han besøg af en hjemmesygeplejerske, der måler hans blodsukker og doserer medicin. Han får også hjælp til rengøring og bor i en beskyttet bolig, fordi han ikke længere kan klare sig selv.

Han lever af sin førtidspension.

Han ved godt, at nogen måske vil mene, at det er hans egen skyld, at han er blevet så overvægtigt, og at han koster samfundet mange penge.

Stefan Awesome Jepsen bor i en beskyttet bolig og har fået et helt særligt venskab med sin nabo Kate. Hun besøger ham ofte og hjælper ham også med små praktiske ting.
Stefan Awesome Jepsen bor i en beskyttet bolig og har fået et helt særligt venskab med sin nabo Kate. Hun besøger ham ofte og hjælper ham også med små praktiske ting.
Foto: TV 2 Vejret

Faktisk viser en helt ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at ni ud af ti danskere mener, at overvægt er et personligt ansvar.

Det er ikke, fordi Stefan Awesome Jepsen er helt uenig.

- Det er jo mig selv, der har taget nogle forkerte beslutninger, siger han.

- Men uanset hvad, så kan man jo se, at flere og flere bliver overvægtige, så man skal jo have fundet ud af, hvordan man løser problemet. Og måske skulle man prøve at se på, hvordan man kunne hjælpe mig, før det kom så vidt, siger han.

Der findes gode behandlingsmuligheder for de op mod 50.000 danskere, der lider af BED.

Stefan Awesome Jepsen.
Stefan Awesome Jepsen.
Foto: TV 2 Vejret

Sådan behandles BED bedst

Gruppeterapi har ifølge Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade stor effekt, hvor op imod 85 procent af deltagerne bliver symptomfri og stopper med regelmæssig tvangsspisning.

Men der er kun 300 pladser på landsplan om året, og derfor får mange afslag. Samtidig er det sjældent det, som personer med tvangsoverspisning bliver tilbudt, mener foreningens direktør Laila Walther.

- De fleste læger vil slet ikke være opmærksomme på, at en person med BED har en spiseforstyrrelse, de vil først og fremmest have fokus på, at man skal tabe sig, forklarer hun.

Stefan Awesome Jepsen har ikke været i behandling for BED.

Ifølge hans læge Lukasz Kamionka har det været kompliceret at få hjælp til Stefan.

For det første er der først for nyligt kommet et BED-tilbud i Odense. For det andet betyder Stefan Awesome Jepsens høje vægt kombineret med hans angst, at han vil have svært ved at deltage i gruppeterapi både fysisk og psykisk.

Men både Stefan og hans læge er enige om, at han har brug for psykologisk hjælp.

Stefan Awesome Jepsen ved nemlig, at han altid har haft både sorg, smerte og vrede inden i sig, som han på en eller anden måde prøver at dæmpe med mad. Han har bare aldrig vidst, hvor det kom fra.

Men i foråret 2022 blev han klogere på netop det.

Stefan Awesome Jepsen har svært ved at huske store dele af sin barndom.
Stefan Awesome Jepsen har svært ved at huske store dele af sin barndom.
Foto: TV 2 Vejret


Sorte huller

For her valgte han at søge aktindsigt i papirer fra kommunen omkring sin barndom.

Stefan Awesome Jepsen har svært ved at huske sin barndom. Han kan huske, at han voksede op med sin mor, sine søskende og skiftede skole 19 gange.

Men ellers er tiden fyldt med store huller.

Hans mor, Monique Jepsen, har forklaret, at hun fik en fødselsdepression, som Stefan led under det første halve år af sin barndom. Han fik mad og kom bad, men ud over det gad hun ham ikke, fortæller Monique Jepsen.

Det blev dog, ifølge Stefans mor, bedre derefter.

Men da Stefan bladrede sine papirer igennem, fik han en stor øjenåbner.

Stefan Awesome Jepsen.
Stefan Awesome Jepsen.
Foto: TV 2 Vejret

Deprimeret og ulykkelig stort set hver eneste dag

I en psykolograpport, skrevet da Stefan var seks år gammel, stod der blandt andet:

- "Stefan har et meget stort udækket behov for accept og kontakt".

Der stod også, at Stefan ofte kom i skole uden madpakke og strømper – også om vinteren.

”Stefan fortæller, at hans mor er meget fraværende, når han skal op om morgenen. Når han kommer hjem fra skole, skal han være stille og hun spiller computer. Det gør hun også om natten,” stod der blandt andet.

Stefan Awesome Jepsen er kun seks år gammel, da han begynder at udvise voldsom adfærd. Hans lærere og pædagoger oplever, at han forsøger at få deres opmærksomhed.
Stefan Awesome Jepsen er kun seks år gammel, da han begynder at udvise voldsom adfærd. Hans lærere og pædagoger oplever, at han forsøger at få deres opmærksomhed.
Foto: Privatfoto/TV 2

Ifølge papirerne forklarede Stefan Awesome Jepsen også, at han havde svært ved at finde tøj, han kunne tage på, fordi der lå glasskår fra billeder, der var blevet smadret.

Helt uden grund gik han over og drillede andre børn. Hos skolen oplevede de, at han gjorde det for at få opmærksomhed.

”Vi oplever Stefan som deprimeret og ulykkelig stor set hver eneste dag” står der også.

Det var svært for Stefan Awesome Jepsen at forstå de ord, han selv sad og læste.

- Det føles næsten som at læse fiktion, men nu fik jeg da fyldt nogle huller ud i hukommelsen, fortæller han.

Og efter at have læst om sin barndom, er han faktisk imponeret over, at han overhovedet er der, hvor han er i dag og stadigvæk er i live.

Stefan Jepsen konfronterer sin mor

Fotograf: TV 2

Vi skal passe på hinanden

Stefan Awesome Jepsen har altid vidst, at hans overvægt hang sammen med noget psykisk. Men nu forstår han det endnu bedre. Vreden og sorgen stammer fra barndommen.

Han ville dog ønske, at hans omgivelser også forstod det.

- Der er en historie bag alle folk, man møder. Ofte en anden historie, end den man lige regner med, siger han.

- Vi skal huske at passe på hinanden.

Stefan Awesome Jepsen og med sin mor Monique. Til trods for en hård opvækst har de to et fint forhold i dag, selvom Monique hver dag er bange for, at hendes søn skal miste livet som følge af sin overvægt.
Stefan Awesome Jepsen og med sin mor Monique. Til trods for en hård opvækst har de to et fint forhold i dag, selvom Monique hver dag er bange for, at hendes søn skal miste livet som følge af sin overvægt.
Foto: TV 2 Vejret

Stefan Awesome Jepsen har nu fundet ud af, at han skal have psykologhjælp, hvis han skal ned i vægt. I dag ved han faktisk ikke, hvad han vejer. Men det er lidt over 300 kilo, for det er det maksimale, hans vægt kan måle. Og i dag viser den error.

Han ved dog også, at han snart skal gøre noget, for hans vægt er blevet et spørgsmål om liv og død.

- Nogle dage føler jeg, at jeg er tættere på kanten end andre.

Han er ked at, at hans livsførelse de seneste ti år har sat ham i den situation, han er i i dag. Måske er det ikke for sent at ændre, tænker han.

Og hvis det lykkedes, så drømmer han om at komme ud og se verden.

- Det er sjovt, for det er den verden, jeg ellers er så bange for at gå ud i, som jeg faktisk savner, siger han.

Oversigt

    Oversigt