Her er de største smittekilder til julefrokosten – og sådan kommer du uden om dem

Tre eksperter byder ind med tre smittefælder, tre løsninger og tre generelle råd til julefrokoster i en coronatid.

Den søde juletid nærmer sig – og det samme gør årets julefrokoster.

Selvom de seneste ugers stigende smittetal kan give de fleste festarrangører sved på panden, mener myndighederne dog ikke, at højtidens festligheder bør aflyses.

Men med coronavirus som gæst ved julebordet er der alligevel et par smittefælder at være opmærksom på – også selvom størstedelen af befolkningen nu er vaccineret.

Tre eksperter peger her på nogle af de største kilder til smitte ved årets julefrokoster – og giver gode råd til, hvordan du kommer uden om dem.

Hold igen med fællessang og -skål

Sang, taler og skrål er nogle af de helt store smittefælder. Det skyldes, at coronavirus spredes gennem de små dråber – de såkaldte aerosoler – som med høj kraft ryger ud af munden under en festsang eller en fællesskål.

Fordi aerosolerne er bittesmå og lette, hænger de længere i luften end de større og tungere dråber fra eksempelvis spyt. Og de er derfor eminente til at sprede smitte i større forsamlinger, siger Lone Simonsen, som er epidemiforsker og professor ved Roskilde Universitet:

- En buffet kan smitte folk enkeltvis, men gennem sang og råb spreder man flere aerosoler ud i lokalet og kan derfor smitte mange på én gang.

Det kan ifølge professoren danne grobund for en supersprederbegivenhed, hvis dråberne får frit løb gennem fællesviser arm i arm.

Smittespredningen kan især blive en udfordring, hvis lokalet er lille, deltagerne er mange, og luften er stillestående.

Løsningen: Udluftning, udluftning, udluftning. Sådan lyder anbefalingen fra både Lone Simonsen og professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

Han sammenligner aerosolerne med tobaksrøg på et gammelt værtshus, hvor luften bliver tungere og tungere i løbet af aftenen.

- Hvis der luftes ud, bliver der også tyndet ud i røgen. Lidt på samme måde sker det med den smitte, som kan hænge i luften, siger professoren.

Pas på pakkelegen og buffeten

Skeen til sovsen, gaflen til kødet og flaskerne med snaps og rødvin kan hurtigt blive genstand for smittespredning, hvis der en coronasyg person på gæstelisten. Det fortæller Jette Holt, der er hygiejnesygeplejerske ved Central Enhed for Infektionshygiejne ved Statens Serum Institut.

- Der er altid en smitterisiko ved sådan en buffet, fordi der er så mange mennesker, som har fat i de samme ting, siger hun.

Det samme gør sig gældende for pakkelegen, hvor mange hænder nusser med de samme pakker og raflebægere.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er det dog ikke kun fællesbestikket, som er en udfordring ved buffet og pakkeleg. Også det, at man kommer i kontakt med flere mennesker på vej til maden eller under legene, er en vej til smittespredning.

- Hvis man er syg, tager man jo smitten med sig rundt. Og jo flere man taler med, jo flere kan man give den videre til, siger han.

Løsningen: Det kræver god håndhygiejne, hvis man hårdnakket holder fast i buffeten. Håndsprit og langskaftet service i deleretterne kan være med til at mindske smitten, lyder det fra Jette Holt.

Og så bør man dele sig op, så der ikke ender med at stå en kødrand af mennesker i kø til medisterpølsen.

- Så må man sende folk op bordvis eller i små grupper. Og så sørge for at have håndspritten fremme, siger hygiejnesygeplejersken.

Portionsanretninger af maden kan også være vejen frem, hvis ressourcerne er til det.

Undgå kram, fællesdans og tætte forsamlinger

Julen er hjerternes fest, men hvis julefrokosten skal være coronasikker, kan juleglæden ikke vises gennem knus og kram. Eller en tæt svingom for den sags skyld.

- Hvis man vil de sociale arrangementer, må man give afkald på de her ting, siger Jette Holt.

Det er dog noget, som kan være svært at huske, når alkoholen i de sene nattetimer ryger indenbords, og fornuften sommetider ryger den anden vej.

Og selvom det kan være fristende at lave en tætpakket bordplan, er heller ikke det en coronavenlig løsning. For når man sidder tæt, får smitten ifølge Allan Randrup Thomsen også ekstra gode vilkår.

Løsningen: Hvis man vil være på den sikre side, kan det være en idé at slutte julefrokosten tidligere end normalt – og før snapsen løber med rationaliteten, lyder det fra Jette Holt.

- Selvom en julefrokost er rigtigt sjov, kan den ende med at ødelægge julen for en masse mennesker, hvis en person er smittet. Så man skal tænke sig rigtigt godt om, siger hun.

Samtidig kan julefrokosten gøres mere smittefri ved at holde god afstand til hinanden eller simpelthen ved at dele arrangementet op, så færre mennesker deltager. Selvom det kan være svært, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

- Helt lavpraktisk er det en løsning, fordi der er færre at smitte, hvis arrangementet er mindre, siger professoren.

De generelle råd

Men det er ikke kun smittefælderne, som er værd at have for øje, når invitationerne til julefrokoster lander i postkassen.

Eksperterne peger også på nogle generelle råd, som man ifølge dem bør tage med til julefest.

1. Tag testen før festen

Det kan være en god idé at lade sig teste, inden man tropper op til et arrangement. Især hvis der er ældre eller sårbare gæster med, siger Lone Simonsen.

- Hvis man er bekymret, kan det være en god idé bare at spørge åbent, om ikke folk vil tage en test. På den måde kan man være mere trygge sammen, lyder det.

Samme råd bakkes op af Allan Randrup Thomsen, som mener, at både vaccinerede og ikkevaccinerede bør søge kontakt med en vatpind før større arrangementer.

2. Er du i tvivl, så bliv hjemme

Hvis smitten ikke bliver bragt ind til festen, spreder den sig heller ikke.

Så hvis du er syg – bare det mindste – så bliv hjemme, lyder det fra Jette Holt:

- De, der smitter mest, er dem, der har symptomer. Om det så bare er den mindste kriller i halsen eller en lille smule snot, ville jeg ikke løbe risikoen.

3. Sprit, afstand og udluftning

Rådene fra Sundhedsstyrelsen sidder efterhånden på rygraden hos de fleste. Og de skal også med, når kollegaer, familier og venner mødes hen over julen.

- Vi skal selvfølgelig stadig holde fast i de gode vaner, siger Lone Simonsen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man bliver vaccineret, bliver hjemme ved symptomer, holder afstand, spritter af og lufter ud.

Oversigt

    Oversigt