Heunicke sender løftet pegefinger til ikke-vaccinerede - men det virker ikke

Nana Rytter Nielsen savner mere information om bivirkninger ved coronavaccinen, og derfor er hun ikke blevet vaccineret.

Først ét stik, så to. Nogle er sågar kommet til tredje stik.

Men mens 75 procent af danskerne beredvilligt har fået en coronavaccine, er der stadig danskere, der ikke ønsker at lade sig vaccinere.

Og de har nu fået en løftet pegefinger af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Tirsdag sagde han, at Danmark risikerer nye nedlukninger, hvis ikke flere borgere bliver vaccineret. Og onsdag gentog han budskabet i magasinet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Hvis Danmark skal holde åbent - helt åbent - så kom ind og få en vaccine, lyder det fra Magnus Heunicke.

Men spørgsmålet er, om sundhedsministerens udmelding vil få flere til at lade sig vaccinere. Virker moralisering? Oplysning? Trusler? Paragraffer eller påbud?

Advarsler hjælper ikke

Den nylige advarsel fra Magnus Heunicke vil i hvert fald ikke rykke det store.

Det siger Michael Bang Petersen, der er professor og leder af HOPE-projektet, som undersøger danskernes adfærd under coronapandemien.

- Dem, der stadig ikke er vaccineret, har ikke reageret på tidligere opfordringer fra sundhedsmyndighederne og regeringen. Derfor skal vi heller ikke forvente, at opfordringer af den her karakter vil virke, siger han til TV 2.

For mens moralisering overordnet er et godt redskab, så forudsætter det, at befolkningen generelt har stor tillid til myndighederne, hvilket ikke er tilfældet hos mange af de ikke-vaccinerede.

- Der er segmenter i befolkningen, der ikke har tillid og tiltro til myndighederne, og som i udgangspunktet føler sig marginaliseret og trådt på. Moralisering virker ikke på dem, siger Anders Klostergaard Petersen, der er professor med særlige opgaver på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, til TV 2.

quote På grund af min alder og mit helbred, så mener jeg ikke, det giver mening at få vaccinen

Nana Rytter Nielsen, 38

Han peger på, at moraliserende udmeldinger tværtimod kan få den modsatte effekt.

- De kan opfatte det, som om regeringen træder på dem igen, siger han.

Hvad virker?

For at få de resterende ikke-vaccinerede til at lade sig stikke, kræver det i stedet oplysningsarbejde.

- Det lyder nemt, men det er det ikke. Hvis du skal stole på en information, er det vigtigste, at du stoler på kilden, og derfor skal man have aktiveret nogle kilder, som de her personer stoler på og lytter til, siger Michael Bang Petersen.

Det kan eksempelvis være lokale rollemodeller i minoritetsmiljøer, som kan lytte til de bekymringer, der måtte være.

Samtidig kan oplysningsarbejdet dreje sig om, hvordan det gavner den enkelte at lade sig stikke. Det viser sig nemlig, at personer, der ikke er vaccineret endnu, laver en mere personlig analyse af fordele og ulemper, hvorimod de, der allerede er vaccineret, ser vaccination som en samfundspligt.

- Hvad betyder sygdommen for mig? Hvad er fordelene og ulemperne? Det er overvejelserne hos mange af de ikke-vaccinerede, forklarer Michael Bang Petersen.

38 år og sund og rask

For 38-årige Nana Rytter Nielsen er netop den analyse afgørende for, at hun ikke er vaccineret.

- Hvis jeg var i risikozonen for at blive alvorligt syg af covid-19, ville jeg tage vaccinen. Men grundlæggende på grund af min alder og mit helbred, så mener jeg ikke, det giver mening at få vaccinen, som det er nu, siger hun til TV 2.

- Statistikken viser, at det stadig er de ældre der bliver indlagt, og specielt dem der ikke er vaccineret, så måske man skulle fokusere på at få dem færdigvaccineret i stedet for at fokusere på mig, fortsætter hun.

Nana Rytter Nielsen, selvstændig og bosat i København.
Nana Rytter Nielsen, selvstændig og bosat i København.
Foto: Privatfoto/TV 2

Nana Rytter Nielsen understreger, at hun ikke har noget imod vacciner generelt. Men de her vacciner er så nye, at man ikke ved, om der er fremtidige bivirkninger, siger hun.

Derfor bliver hun heller ikke påvirket af Magnus Heunickes opfordring til de ikke-vaccinerede.

- Jeg tager ikke en beslutning ud fra, hvad Heunicke siger. Jeg beslutter mig ud fra tal, og hvis det viser sig, at folk i min aldersgruppe dør, så ville jeg tage vaccinen. Jeg er ikke totalt idiot, hvad angår vacciner.

- Havde vi polio i morgen, og jeg blev tilbudt en vaccine, ville jeg selvfølgelig også tage den, siger hun.

Og fordi hun takker nej til at deltage i sociale arrangementer og generelt forsøger at undgå at være sammen med mange mennesker, frygter hun ikke, at hun er med til at sprede smitten i samfundet.

Hvad skal der til?

Selv om Nana Rytter Nielsen forklarer, at hun gerne vil lade sig vaccinere, når kun føler, hun ved nok om bivirkningerne ved coronavaccinen, så spår Anders Klostergaard Petersen, at der formentlig er nogle danskere, der aldrig vil blive vaccineret.

Det gælder eksempelvis gruppen af unge mænd, som enten er tilhængere af Men in black eller Qanon.

- Jeg har meget svært ved at se, hvad der skal overbevise dem. De befinder sig i et modsætningsforhold. Gennem hele deres barndom og ungdom har de følt sig trådt på. Den følelse går ikke væk af, at der kommer en og fortæller dem, hvorfor de bør lade sig vaccine, siger Anders Klostergaard Petersen.

Oversigt

    Oversigt