I det fynske folks tjeneste

Højeste oktober-vandstand i Syddanmark siden 1991

Forhøjet vandstand og bølger gav oversvømmelser flere steder i landet.

I samarbejde med TV2.dk

Flere steder på Sydfyn oplevede man oversvømmelser efter det kraftige blæsevejr onsdag. Foto: Henriette Bredgaard Andersen

Et langvarigt blæsevejr i Østersøen løftede onsdag vandstanden i hele Syddanmark.

Da vandstanden kulminerede, nåede den omkring 120 centimeter over det normale ved Lolland, Falster, Møn og Langeland.

Læs også Find bare dunjakken frem: Kold og blæsende torsdag

Den højeste vandstand blev målt ved Gedser, hvor måleren onsdag aften nåede 126 centimeter over det normale niveau. Det er den højeste målte oktober-vandstand i Gedser, hvor der er målt siden 1891.

Det er sjældent, vandstanden i Østersøen når så højt op i oktober, og det er ikke set i Danmark siden 1991, hvor den højeste måling var 137 centimeter over det normale. De kraftige stormfloder kommer som regel i november eller i vintermånederne.

Vandstanden steg i hele Syddanmark efter et kraftigt blæsevejr onsdag. Foto: TV 2 VEJRET

Selvom vandstanden var højest omkring Falster, så gør vandstande omkring 120 centimeter meget lidt skade, fordi høje diger beskytter byer og sommerhuse. Digerne blev i øvrigt bygget efter den store stormflod i 1872, som er Danmarks mest voldsomme vejrbegivenhed.

Vandstand steg over en meter på Sydfyn

På Sydfyn og i Sønderjylland nåede vandstanden op mellem 100 og 110 centimeter mange steder, hvilket gav mindre oversvømmelser.

I Lübeck i Nordtyskland nåede vandstanden 142 centimeter, hvilket er den højeste Østersø-vandstand i oktober i Tyskland siden 1956. Det oplyser TV 2 Vejrets Sebastian Pelt, som har nærstuderet stormfloder i Østersøen.

På Bornholm var det i høj grad bølgerne, der dominerede. Vandstanden nåede kun op mellem 70 og 80 centimeter, men store bølger slog ind over kyster, veje og havne.